Сергеј Шојгу и Халид бин Салман / - TWITTER/HALID BIN SALMAN
25/08/2021 u 07:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Изненађење за Запад: Саудијска Арабија и Русија поптисале споразум о војној сарадњи

Саудијска Арабија и Русија потписале су нови споразум о војној сарадњи, у знак "бољих односа" између два гиганта у производњи нафте

Саудијска Арабија и Русија потписале су нови војни споразум, што је потпуно изненађење с обзиром да је Америка главни савезник Ријада.

Замјеник саудијског министра одбране, принц Халид бин Салман потписао је споразум са руским генерал-пуковником Александром Фомином на Међународном војно-техничком форуму у близини Москве.

Нови споразум између двије земаље означава велику промјену у одбрамбеној политици Саудијске Арабије јер је Ријад у последњих 50 година куповао скоро све оружје искључиво од Америке и њених савезника, Велике Британије и Француске.

- Разговарали смо о нашим заједничким настојањима да очувамо стабилност и безбједност у региону и дискутовали о заједничким изазовима са којима се наше земље суочавају - написао је принц Халид на Твитеру након састанка.

Принц Халид се такође састао са руским министром одбране Сергејем Шојгуом на састанку за који је рекао да је разматран начин за "јачање војне и одбрамбене сарадње између наше двије земље".

- Наш циљ је прогресиван развој сарадње у војној и војно-техничкој области по читавом спектру питања која представљају заједнички интерес - рекао је Шојгу током разговора. Он је такође говорио о новим руским системима наоружања, који су се "добро доказали у Сирији".

Са америчке стране одмах су кренуле спекулације да је веза између Саудијске Арабије и Русије због све веће сумње Ријада да може да рачуна на поузданост Америке као дугорочног савезника.

- Након што је Саудијска Арабија показала "одсутност" док су Катар, Уједињени Арапски Емирати и други заливски савезници помагали евакуацију америчких трупа из Кабула, сада су одлучили још и да ојачају одбрамбене везе са Русијом - пише Вашингтон пост поводом потписаног споразума.

Напомиње се да су многи савезници Америке из НАТО земаља били шокирани одлуком о повлачењу САД из Авганистана.

- Као и код већине потеза Мухамеда бин Салмана (престолонаследник Саудијске Арабије), овај потез је импулсиван и потенцијално опасан. Саудијци зависе од америчког оружја и подршке - огорчено пише Вашингтон пост.

Саудијска Арабија је највећи увозник оружја на свијету, док је Русија, након Америке, највећи извозник. Амерички медији већ спекулишу и изражавају забринутост да би Саудијска Арабија могла да купи руски систем противваздушне одбране С-400.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 19:26