ВАКЦИНА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
27/01/2022 u 18:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израел: Четврта доза вакцине само за млађе од 60 година ако су у ризичноj групи

Четврта доза се може примити наjраниjе четири мјесеца после треће, навело jе Министарство

Израелске власти су одлучиле да четврту дозу вакцине против корона вируса могу да приме млађи од 60 година коjи имаjу придружене болести и они коjи се о њима брину, као и сви стариjи од 18 година коjи су изложени великом ризику од заражавања.

Та одлука Министарства здравља ниjе сасвим у складу са раниjом препоруком стручњака да четврту дозу вакцине, односно другу „бустер“ дозу, треба понудити свим пунољетним грађанима.

Министарство ниjе обjаснило зашто се вакцинисање четвртом дозом Фаjзер/Бионтек вакцине ограничава за млађе од 60 година, пренијеле су данас агенциjе.

Четврта доза се може примити наjраниjе четири мјесеца после треће, навело jе Министарство.

Одобрење jе дато пошто су истраживања показала да четврта доза пружа три до пет пута већу заштиту од тешког обољења и два пута већу заштиту од заразе 60-годишњацима и стариjима, него у случаjу примања три дозе вакцине.

Готово 6,7 од 9,5 милиона Израелаца примило jе наjмање jедну дозу вакцине, око шест милиона jе примило две, више од 4,4 милиона три, док jе другу „бустер“ дозу примило око 615.000 људи.

Наjновиjи талас инфекциjа изазван омикрон соjем довео jе до раста броjа тешко обољелих у Израелу. Таj броj jе прошле недеље повећан са 539 на 915. Власти су jуче приjавиле више од 76.000 нових инфекциjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 01:44