Израел, илустрација / - ФОТО: UNSPLASH
25/10/2021 u 21:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израел хоће да представи доказе да су палестинске НВО повезане са тероризмом

У 2021, не можете прогласити шест организациjа за људска права терористичким, а да не не пружите доказ jавност, рекао је Професор права са Универзитета Тел Авив Елиав Лаjблих

Израел ће послати изасланика у Вашингтон да представи доказе коjи оправдаваjу одлуку да се шест палестинских невладиних организациjа (НВО) стави на листу терористичких, рекао jе jедан израелски званичник Франс пресу.

Влада Израела jе у петак обjавила да jе додала шест палестинских НВО, укључуjуи Ал Хак (Ал Хаq) и Адамир (Адамеер), коjе бране људска права и затворенике, на листу терористичких jер су повезане с екстремистичким Народним фронтом за ослободjење Палестине (ПФЛП), пише Н1.

Ту одлуку су оштро критиковали Палестинска управа и међународне организациjе, док су САД наjавиле да ће се „консултовати с израелским партерима како би прибавиле више информациjа“.

Неименовани високи израелски званичник рекао jе да ће у наредним данима специjални изасланик израелске безбједносне службе Шин бет и министарства спољних послова посјетити САД и представити доказе о вези тих шест НВО са ПФЛП.

Координаторка УН за хуманитарне послове на палестинским териториjама Лин Хеjстингс jе изразила забринутост за одлуку владе Израела и оцјенила да се тиме повећава притисак на организациjе цивилног друштва на окупираним палестинским териториjама и да се може озбиљно подрити њихов рад.

Хеjстингс jе саопштила да jе у контакту с израелским властима као би сазнала нешто више о наведеним оптужбама.

Професор права са Универзитета Тел Авив Елиав Лаjблих jе рекао да jе готово немогуће да палестинске НВО виде доказе на коjима jе заснована одлука владе Израела jер их министарство одбране неће објелоданити из безбједносних разлога.

– У 2021, не можете прогласити шест организациjа за људска права терористичким, а да не не пружите доказ jавности –  рекао jе професор Франс пресу, означивши лошим израелски закон о контратероризму из 2016. године коjи jе послужио за оптужбу палестинских НВО.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:32