Dogovorena isporuka ljekova / - EPA
16/01/2024 u 23:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izrael i Hamas dogovorili isporuku ljekova za 45 izraelskih talaca u Gazi

Katar i Francuska saopštili su da će katarska pomoć sjutra krenuti za Egipat, prije nego što bude transportovana preko graničnog prelaza Rafa

Izrael i palestinska militantna grupa Hamas postigli su dogovor, uz posredovanje Katara i Francuske, o isporuci hitne pomoći za 45 izraelskih talaca u Gazi, u zamjenu za humanitarnu i medicinsku pomoć najugroženijim civilima.

Katar i Francuska saopštili su da će katarska pomoć sjutra krenuti za Egipat, prije nego što bude transportovana preko graničnog prelaza Rafa.

Portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova Majed al-Ansari rekao je da sporazum znači da će „ljekovi, zajedno sa drugom humanitarnom pomoći, biti isporučeni u Pojas Gaze, u najpogođenija i najugroženija područja, u zamjenu za isporuku ljekova potrebnih izraelskim taocima u Gazi“.

Nije rekao koliko će i kakva pomoć biti isporučena civilima.

Ranije je Filip Lalio, šef kriznog centra francuskog ministarstva spoljnih poslova koji radi na organizovanju humanitarne pomoći, rekao da pregovori traju nedjeljama i da je prvobitna ideja potekla od porodica nekih od izraelskih talaca.

Svakom od 45 talaca biće dostavljeni specijalni medicinski paketi za više mjeseci, koji su sastavljani u Francuskoj. Međunarodni komitet Crvenog krsta će koordinirati na terenu.

U Gazi su još tri Francuza, ali nikome od njih nisu hitno potrebni ljekovi, rekao je Laliot.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:41