zastava Izraela, izraelska zastava / - SHUTTERSTOCK
29/03/2023 u 09:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izrael lansirao najnapredniji špijunski satelit Ofek

Vlasti Izraela unapređuju kapacitete za nadzor kako bi pratili aktivnosti neprijatelja kao što je Iran, države koju Tel Aviv smatra velikom prijetnjom

Izrael je danas lansirao novu verziju svog špijunskog satelita Ofek i poručio da će ona poboljšati nadziranje visokog kvaliteta za vojnu obavještajnu službu, prenosi Rojters.

Ofek-13, koji je proizvela kompanija Israel Aerospace Industries (IAI), najnoviji je u nizu domaćih satelita koji su prvi put pušteni u orbitu 1988. godine.

Lansiran je raketom Šavit iznad Sredozemnog mora, putanjom ka zapadu za koju se Izrael obično odlučuje zbog mjera predostrožnosti da osjetljive tehnologije ne dospeju u ruke neprijateljskih suseda na Bliskom istoku u slučaju kvara, navodi britanska agencija.

„Ofek-13 je najnapredniji u svojoj klasi, sa jedinstvenim mogućnostima radarskog posmatranja i omogućiće prikupljanje obavještajnih podataka u svim vremenskim uslovima i pri smanjenoj vidljivosti“, saopštio je izvršni direktor IAI Boaz Levi .

Vlasti Izraela unapređuju kapacitete za nadzor kako bi pratili aktivnosti neprijatelja kao što je Iran, države koju Tel Aviv smatra velikom prijetnjom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:21