/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
26/11/2021 u 12:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израел: Откривен први случај нове мутиране варијанте коронавируса

Нови сој је откривен упркос напорима да се спријечи да стигне до Израела

Први случај новог високо мутираног соја коронавируса, који се најприје појавио у Јужној Африци, откривен је у Израелу, саопштило је Министарство здравља, преносе израелски медији и наводе да су се тога експерти плашили, јавфљају агенције преносе медији.

Особа заражена новим сојем, тренутно познатим само по научном називу Б.1.1.529, је Израелац који се вратио из Малавија, а министарство је саопштило да се сумња да су још двије особе заражене тим сојем и да се чекају коначни резултати теста. Све три особе су вакцинисане, додаје се у саопштењу.

Нови сој је откривен упркос напорима да се спријечи да стигне до Израела.

Премијер Израела Нафтали Бенет је синоћ издао инструкције да се неколико земаља (Јужна Африка, Лесото, Боцвана, Зимбабве, Мозамбик, Намибија и Есватини) у јужној Африци означи црвеним и да се долазак из њих строго ограничи.

На таквој листи шест недјеља није било ниједне земље, а сада Израелци, укључујући и вакцинисане који се враћају из тих држава, морају бити у изолацији док не добију два негативна ПЦР теста.

Научници у Јужној Африци објавили су јуче да су открили нови сој ковида-19 са врло високим бројем мутација који се криви за „експлоненцијални раст инфекција“. Број заражених у једном дану повећао се десет пута у односу на почетак мјесеца.

У Израелу је у четвртак објављено да је претходног дана забиљежено 543 нових случајава заразе, а да је тестирано готово 84.000 људи.

У болници су 163 пацијента, укључујући и 120 у озбиљном стању, а међу њима је 85 одсто невакцинисаних.

Званичници Министарства здравља упозорили су посланике ове недјеље да ће можда бити потребне нове рестрикције ако број новозаражених за 24 сата премаши 1.000.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:48