/ ilustracija - FOTO YOUTUBE SKRINšOT: DW NEWS
08/08/2022 u 12:59 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izrael otvorio granične prelaze u Gazi

Najmanje 44 osobe, uključujući 15 djece, poginule su tokom 56 sati sukoba, koji je počeo kada je u izraelskom napadu dronom likvidiran visoko rangirani komandant palestinskog Islamskog džihada

Izrael je danas ponovo otvorio granične prelaze u pojasu Gaze, nakon prekida vatre sa estremistiškom grupom Palestinski islamski džihad (PIDŽ) uz posredovanje Egipta, čime je okončan sukob sa Palestincima. Najmanje 44 osobe, uključujući 15 djece, poginule su tokom 56 sati sukoba, koji je počeo kada je u izraelskom napadu dronom likvidiran visoko rangirani komandant palestinskog Islamskog džihada.

Izrael je saopštio da je njegova akcija bila preventivni udar, izveden da bi se osujetio napad koji je planirala ova grupa koju podržava Iran, prenosi Rojters. U poslednjem talasu sukoba ranjeno je više stotina ljudi i uništeno je nekoliko kuća u pojasu Gaze.Palestinski ekstremisti ispalili su više odhiljadu raketa na Izrael, što je primoralo Izraelce sa juga zemlje i u velikim gradovima, uključujući Tel Aviv, da odu u skloništa.

Na konferenciji za novinare lider Islamskog džihada Ziad al-Nakala je poručio da je "ovo pobjeda", ali Izrael vidi značajnu degradaciju operativnih sposobnosti palestinskog islamskog džihada.

"Nema sumnje da je Islamskom džihadu zadat ozbiljan udarac i biće im potrebno vrijeme da se oporave. Nismo uništili Islamski džihad niti nam je to bio cilj", rekao je izraelski vojni zvaničnik, ukazujući na pogibiju dvojice visoko rangiranih palestinskih komandanata.

Prema njegovim riječima, izraelska akcija je ozbiljno poremetila sposobnost PIDŽ da planira i izvodi operacije protiv Izraela. Izraelski zvaničnici su potvrdili da je, osim dvojice komandanata, u napadima poginulo 20 ekstremista, da su uništene velike količine protivtenkovskog oružja i postrojenja za proizvodnju i skladištenje raketa.

"Mislim da su bili iznenađeni našim akcijama i nivoom naših obavještajnih i operativnih sposobnosti", rekao je novinarima visoki izraelski diplomatski zvaničnik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. septembar 2022 20:25