/ PHOTO BY TAYLOR BRANDON ON UNSPLASH
29/12/2022 u 19:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izrael: Parlament izglasao povjerenje novoj Netanjahuovoj vladi

Netanjahu je obećao jda će njegova nova vlada donijeti političku stabilnost poslije pet izbornih ciklusa za manje od četiri godine

Izraelski parlament  izglasao je povjerenje novoj vladi Benjamina Netanjahua, najviše desno orijentisanoj u istoriji Izraela, javljaju agencije prenose mediji.

Vladu, koju uz Netanjahuov konzervativni Likud čine i dvije partije ultraortodoksnih Jevreja i tri ultradesne stranke, podržala su 63 od 120 poslanika Kneseta, a protiv su bila 54. Netanjahu i ministri su potom položili zakletvu.

Nova, 37. vlada Izraela ima 31 ministra i četiri zamjenika ministra, a među njima je svega pet žena. Netanjahuova vlada je obećala da će smanjiti moć nezavisnog pravosuđa i proširiti jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, što će produbiti sukob sa Palestincima, navodi AP.

Ti planovi su izazvali oštre reakcije u izraelskom društvu, među pripadnicima vojske, poslovnog svijeta, LGBTIQ zajednice i među sekularnim Jevrejima.

Netanjahu (73), koji je danas šesti put postao premijer, obećao je da će njegova nova vlada donijeti političku stabilnost poslije pet izbornih ciklusa za manje od četiri godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:35