Ilustracija / EPA-EFE/ YOUSSEF BADAWI
01/04/2024 u 21:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pogođen iranski konzulat u Siriji, poginule diplomate i komandant Revolucionarne garde

Najmanje šest ljudi je poginulo, a nekoliko je povrijeđeno u izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku, javljaju sirijski državni mediji. Ambasador Irana u Siriji kaže da će odgovor Teherana biti oštar.

Iranski konzulat u glavnom gradu Sirije, Damasku, sravnjen je sa zemljom. Tako sirijski i iranski mediji opisuju izraelski vazdušni napad - koji predstavlja eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, javljaju mediji.

Libanski bezbjednosni izvor je u razgovoru za Rojters rekao da je jedan od nastradalih i Mohamed Reza Zahedi, viši komandant iranskog Korpusa Revolucionarne garde (IRGC).

Iranska državna televizija saopštila je da je ubijeno nekoliko iranskih diplomata.

Iranski ministar spoljnih poslova, Amirabdolahijan, kaže da je izraelski napad na iranski konzulat u damasku „kršenje svih međunarodnih konvencija“, kao i da Teheran drži Izrael odgovornim za posljedice napada, javljaju državni mediji, a prenosi Rojters.

Reporteri Rojtersa na licu mjesta u okrugu Meze u sirijskoj prijestonici vidjeli su dim kako se diže iz ruševina zgrade koja je sravnjena, i vozila hitne pomoći koja su parkirana ispred nje.

Iranska zastava visila je sa stuba ispred ruševina. Na licu mjesta primijećeni su i sirijski i iranski ministri spoljnih poslova.

Izrael, koji je više puta gađao iranske mete tokom šestomjesečnog rata u Gazi, odbio je da komentariše incident, prateći svoju uobičajenu praksu.

- Ne komentarišemo izvještaje u stranim medijima - rekao je portparol izraelske vojske.

Iranska novinska agencija Tasnim saopštila je da je pet osoba ubijeno u izraelskom napadu. Sirijska državna novinska agencija SANA izvijestila je o neutvrđenom broju mrtvih i povrijeđenih, prenosi Rojters.

Od napada palestinske frakcije Hamasa na Izrael 7. oktobra, koju podržava Iran, Izrael je pojačao vazdušne napade u Siriji protiv libanske milicije Hezbolaha koju podržava Iran i iranske garde, a obje podržavaju vladu predsjednika Bašara el Asada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:25