/ - PHOTO BY STANISLAV VDOVIN ON UNSPLASH - ZASTAVA IZRAEL, IZRAEL
23/05/2024 u 20:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izrael upozorio tri evropske zemlje koje su najavile priznanje Palestine

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je ambasadore Irske, Španije i Norveške da će priznavanje Palestine od strane njihovih zemalja imati "ozbiljne posledice".

- Biće ozbiljnih posledica za odnose sa tim zemljama posle njihove odluke  - naveo je Jakob Blitstan, generalni direktor ministarstva spoljnih poslova, u saopštenju objavljenom posle sastanka sa ambasadorima tri zemlje, prenosi N1.rs.

Ambasadorima su saopštili ove kritike, dan posle najave njihovih zemalja da će priznati državu Palestinu do 28. maja.

Tokom sastanka ambasadorima je emitovan video snimak koji prikazuje kao pripadnici islamističkog paletinskog pokreta Hamas otimaju pet izraelskih vojnika tokom napada 7. oktobra na jugu Izraela.

(UŽIVO) Netanjahu: Izrael ima detaljne, važne i iznenađujuće planove za Hezbolah

Taj video od oko tri minuta takođe su emitovali mediji, a na njemu se vide i djevojke koje sjede na zemlji, neke sa krvlju na licu, sa vezanim rukama, u bazi Nahal Oz na jugu Izraela.

Taj video je sastavljen iz dvočasovnog materijal snimljenog kamerom koju su na tijelu nosili borci Hamasa na dan napada, prema saopštenju Foruma porodica, izaraelskog udruženja talaca, priloženom uz video.

Tokom današnjeg sastanka Blitstajn je ukorio ambasadore zbog „perverzne odluke njihovih vlada da priznaju državu Palestinu“, piše u saopštenju izraelskog ministarstva.

On je rekao da to priznanje otežava postizanje sporazuma o oslobađanju talaca koji su zatočeni u Gazi još od napada Hamasa 7. oktobra.

Koordinirane najave tri vlade objavljene su nekoliko dana posle zahtjeva tužioca Međunarodnog krivičnog suda Karima Kana o izdavanju naloga za hapšenje izraelskg premijera i njegovog ministra odbrane, kao i trojice vođa Hamasa, zbog navodnih zločina počinjenih u pojasu Gaze i u Izraelu.

Španski premijer Pedro Sančes koji je obišao više zemalja da bi dobio podršku za priznavanja Palestine, rekao je da će ta odluka ojačati napore usmjerene da se rješi sukob na Bliskom istoku.

Izrael je snažno reagovao i odmah pozvao svoje ambasadore te tri zemlje na razgovore. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je danas da zajednička najava tih evropskih zemalja predstavlja „nagradu za terorizam“ i dodao da bi suverena palestinska država bila „teroristička država“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 15:11