/ Сукоби се настављају, Pexels
17/05/2021 u 08:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израелске снаге бомбардовале Хамасове тунеле у сjеверној Гази

САД су три пута блокирале заједничку изјаву Савjета безбjедности Уједињених нација у којој се и од Израела и Пaлестинаца тражи хитно примирје

Израелске снаге наставиле су масовне ваздужне ударе на Газу док расте међународни притисак да се обуставе сукоби. САД су три пута блокирале заједничку изјаву Савjета безбjедности Уједињених нација у којој се и од Израела и Палестинаца тражи хитно примирје.

Израелска војска је саопштила да је погодила 15 километара дуге тунеле који користи Хамас. Израелски ратни авиони извели су и нову серију јаких ваздушних удара на неколико локација у граду Гази а на мети напада биле су и куће Хамасових команданата.

Експлозије су потресле град од сjевера ка југу у нападу који је био јачи и дужи од претходних у којима су у недjељу убијена 42 Палестинца. У ранијим израелским ваздушним нападима срушене су три зграде у Гази.

У заједничкој изјави Савjета безбjедности обjе стране се критикују због дуготрајног насиља и тражи се хитна обустава сукоба. Међутим, како наводи "Тајмс оф Израел" представница САД у Савјету безбједности УН блокирала је три пута усвајање те изјаве.

Првобитан предлог заједничке изјаве предложиле су Норвешка, Тунис и Кина док представици САД нису коментарисали изјаву. Чланови Савјета безбједности имају времена да до данас у подне изађу са заједничким ставом и изјавом.

У међувремену, израелске снаге су наставиле са бомбардовањем Газе гађајући, како кажу, Хмасова упоришта, укључујући и подземне тунеле.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 02:43