PEXELS, ILUSTRACIJA
16/05/2021 u 09:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Израелски напади у пет дана однијели више живота него Хамасово ракетирање током 20 година

Палестинци тврде да је Израел убио 122 људи у од 10. до 14. маја, не дају одвојене податке о милитантима и цивилима

Израелска кампања зрачних напада на Газу ове седмице је убила више људи него Хамас у 20 година. Више различитих извора о бројевима убијених јачају наратив о палестинској патњи и доприносе позивима на заустављање израелских напада, преноси klix.ba.

Палестинци обично указују на већи број погинулих са своје стране као доказ неразмјерне употребе силе од Израела. Из Израела тврде да би палестински милитанти убили много више људи да Израел не поседује супериронију протузрачну одбрану. Такође оптужује палестинске милитанте да су се намјерно мијешали с цивилима у сврху прикривања и пропаганде, пише Невсвик.

На основу израелских података, 38 израелских цивила убијено је између 2000. и 2020. године палестинским ракетним нападима из Газе. Палестинци тврде да је Израел убио 122 људи у од 10. до 14. маја. Палестинци не дају одвојене податке о милитантима и цивилима, за разлику од Израела.

На својој веб страници израелско Министарство вањских послова (МИП) саставило је подужи списак "жртава палестинског насиља" од 27. септембра 2000. до 5. маја 2021. године. Након прегледа пописа и профила жртава које је објавило Министарство вањских послова, наведено је најмање 16 особа, укључујући четверо дјеце, чија је смрт службено повезана с ракетама које је испалио Хамас.

Попис жртава укључује 12 цивила, два припадника израелских одбрамбених снага (ИДФ) и два страна радника. Од 16 напада, Министарство вањских послова приписало је један "терористима Хамаса". За 30 убијених особа од палестинских ракета, Министарство вањских послова није прецизирало која је група одговорна. 

На попису су се нашли и смртоносни ракетни напади других палестинских група, за које је одговорност преузео Исламски џихад што укључује најмање пет смртних случајева ИДФ-а од протутенковских ракета РПГ, као и убиство једног Кинеза и два палестинска радника у Гази од стране Qаssama ракета. У 2010. години, одговорност за смрт тајландског радника од ракете преузела је Фатахова бригада мученика Ал-Акса, као и исламистичка група Ансар ал-Сунна. На списку МИП-а изостављени су војници ИДФ-а убијени током сукоба у Гази 2008. и 2014. године.

У петак је палестинско министарство здравља објавило да је 122 Палестинца, укључујући 31 дијете, до петка убијено у Гази. Из министарства су казали да су цијеле породице такођер биле "на мети" израелске ватре, међу којима је 26 убијених из осам породица.

Палестинско министарство здравља извијестило је о 20 убијених у израелским зрачним нападима у понедјељак, што значи да се број погинулих повећао за 102 особе само четири дана касније.

Ассоциатед Пресс извијестио је да су Хамас и групе Исламски џихад потврдили најмање 20 убијених у својим редовима, али ИДФ је рекао да је убио више од 100.

Израелска војска је саопћила да су Хамас и Исламски џихад испалили преко 1.750 ракета према Израелу, што је резултирало смрћу седам израелских цивила. Војска је извијестила да је шестогодишње дијете убијено у сриједу након што је ракета испаљена из Газе погодила његов дом у Израелу.

Такођер, из ИДФ-а су казали да је разлог због којег је Газа претрпјела више жртава него Израел, то што исламистичке фракције намјерно стављају животе палестинских цивила на коцку.

-Од преко 1.750 ракета које су испалили од понедјељка, 300 је заказало и експлодирало унутар Газе, убивши и ранивши невине становнике у близини- рекли су из ИДФ-а. "То је зато што Хамас и Исламски џихад намјерно постављају ракетне бацаче и војна мјеста у густо насељена цивилна подручја у појасу Газе.

Из ИДФ-а тврде да Хамас и Исламски џихад потичу становнике Газе да остану на мјесту и у тренутку кад их израелска војска позива на евакуацију.

Међутим, у Израелу, ИДФ чини све што је у његовој моћи да заштити израелске цивиле, а систем зрачне одбране Ирон Доме успјешно је пресрео више од 90 посто ракета испаљених на Израел.

С друге стране, палестинско министарство здравља оптужило је израелску војску за циљање "густо насељених стамбених подручја" у енклави.

-Пријетња цивилима и њихово расељавање из домова према склоништима ствара опасно окружење за ширење Цовида-19 и повећава терет на ионако исцрпљени здравствени систем Газе- рекли су из министарства.

-Директно циљање путне инфраструктуре и периферије домова здравља сматра се ратним злочином што онемогућава приступ пацијената медицинским центрима, поред немогућности медицинских тимова да дођу до њих-саопштили су.

Министарство је такођер истакло да је Израел зауставио увоз горива за електране које пружају енергију болницама у Гази, што утјече на "витална одјељења" као што су операционе сале и јединице интензивне његе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:25