/ Printscreen
13/03/2023 u 19:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izraelski poslanik predložio zakon koji zabranjuje istrage protiv premijera

Za sada, međutim, nije jasno da li će zakon moći da se primjenjuje retrokativno ako bude usvojen

Izraelski poslanik David Amsalem podnio je parlamentu (Knesetu) svoju verziju takozvanog "Francuskog zakona" kojim se zbranjuje da policija istražuje premijera na funkciji optuženog za korupciju.

Taj potez se uveliko smatra pokušajem da se zaštiti premijer Izraela Benjamin Netanjahu, kome se sudi za tri slučaja korupcije, navode izraelski mediji.

Za sada, međutim, nije jasno da li će zakon moći da se primjenjuje retrokativno ako bude usvojen.

Predlog zakona koji je danas podnijet sličan je onom koji je Amsalem podnio pre nekoliko godina u cilju zabrane vrhovnom tužiocu da pokrene istragu protiv premijera, osim ako optužbe nisu vezane za seksualne, nasilne, bezbjednosne prekršaje ili drogu.

-Premijer Izraela je jedna od najsloženijih pozicija. On mora da donosi sudbonosne odluke koje utiču na čitavo stanovništvo, uključujući diplomatske, bezbjednosne, ekonomske i socijalne. Kao takav on mora bii slobodan da se potpuno na to usredsredi- rekao je Amsalem iz konzervativne Netanjahuove partije Likud.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu povjerenja i mito, a on poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da su optužbe fabrikovali policija i državno tužilaštvo.

Nova Netanjahuova vlada, najdesnije orijentisana u istoriji Izraela, ostvaruje plan o reformi pravosuđa, a „Francuski zakon“ je najnoviji korak ka učvršćenju izvršne vlasti i slabljenju Vrhovnog suda.

Plan o reformi izazvao je masovne proteste širom Izraela u kojima je u prošlu subotu, desetu zaredom, učestvovalo pola miliona ljudi prema tvrdnjama organizatora.

Protivnici reforme upozoravaju da će biti narušen delikatni sistem kontrole i razvnoteže i vlast koncentrisana u rukama vladajuće većine u Knesetu, navodi AP.

Parlamentarni odbor je danas odobrio predlog zakona koji će omogućiti da samo parlament može da proglasi premijera nepodobnim da vlada iz fizičkih ili mentalnih razloga. Takva mjera će zahtijevati odobrenje tri četvrtine vlada, a premijer može da je obori.

Na osnovu postojećeg zakona izraelski lider može da bude smijenjen i pod drugim uslovima.

Netanjahu koji se vratio na vlast krajem prošle goodine posle petih izbora za nepune četiri godine kritikovao je danas medije koje je nazvao ljevičarskim i pristrasnim i optužio ih da podstiču gnijev protiv reforme.

Opoziconi lideri su u međuvremenu najavili da će bojkotovati konačno glasanje o reformi pravosuđa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:53