Benjamin Netanijahu / - EPA
22/05/2024 u 19:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izraelski tužioci: Nema osnova za hapšenje Netanjahua

Izraelska vrhovna tužiteljka Gali Baharav-Miara i državni tužitelj Amit Ajsman ocijenili su da nema osnova zahtjev glavnog tužica Međunarodnog krvičnog suda Karima Kana (MKS) da se izdaju nalozi za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta.

Kako je navedeno, MKS nema nadležnost da traži nalog za hapšenje protiv izraelskih lidera, jer je Izrael sam sposoban za istragu.

Kan je zatražio nalog za hapšenje Netanjahua i Galanta, za navodne zločine povezane sa ratom u Gazi, uključujući namjerno usmjeravanje napada na civilnu populaciju i korišćenje izgladnjivanja kao oruđa rata.

On takođe traži optužnice protiv tri lidera Hamasa, zbog napada te ekstremističke organizacije na jug Izraela 7. okobra prošle godine koji je izazvao rat.

Sud u Hagu traži hapšenje Netanijahua zbog ratnih zločina

Najviše izraelske pravosudne zvaničnice su objasnile da izraelsko pravosuđe "temeljno provjerava sve kredibilne optužbe za kršenje zakona od strane državnih zvaničnika", dodajući da MKS "nema jurisdikciju da vodi istragu o toj stvari".

Organizacije za ljudska prava već dugo optužuju Izrael da propušta da istraži i kazni svoje bezbednosne snage zbog nasilja počinjenog nad Palestincima, podsjeća Asošiejted pres.

- Bezbjednosne snage, uključujući IDF (Izraelske odbrambene snage) vode rat sa potpunom posvećenošću pravilima međunarodnog prava - navedeno je u zajedničkom saopštenju vrhovne tužiteljke i državno tužioca.

U saopštenju se dodaje da je pravni sistem u državi Izrael spreman da ispita svaku ozbiljnu tvrdnju u vezi sa politikom i u svim pojedinačnim slučajevima, prenijeli su izraelski mediji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jun 2024 04:46