/ - Фото: Прилог у мјелу Амбасаде Палестине
24/03/2022 u 14:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извјестилац УН: Израел чини злочин апартхејда над палестинским народом

Пред широм отвореним очима међународне заједнице Израел је Палестини наметнуо реалност апартхејда у свијету послије апартхејда, изјавио је Линк

Професор Мајкл Линк специјални извјестилац Уједињених нација за људска права на окупираној палестинској територији поднио је извјештај Савјету УН-а за људска права (УНХРЦ-у) у којем закључује да је ситуација у Израелу и на окупираним територијама једнака апартхејду. То је саопштила амбасада Палестине у Подгорици.

-Пред широм отвореним очима међународне заједнице Израел је Палестини наметнуо реалност апартхејда у свијету послије апартхејда-  изјавио је Линк.

У свом извјештају професор Линк закључује да је на окупираној палестинској територији Западне обале, укључујући Источни Јерусалим, “институционалиозовани режим систематског расног угњетавања и дискриминације успостављен од стране Израела” над палестинским народом. “Овај режим је успостављен са намјером да се одржи доминација једне расно-националне-етничке групе над другом”.

Извјештај потврђује да је „Наметање овог система институционализоване дискриминације са намјером трајне доминације изграђено на редовној пракси нехуманих дјела: Произвољна и вансудска убиства, мучења, насилна смрт дјеце, ускраћивање основних људских права, произвољна хапшења, колективна казна.

Понављање ових радњи током дугог временског периода и њихово одобрење од стране Кнесета и израелског правосудног система указује да она нису резултат насумичних и изолованих радњи већ саставни дио израелског система владавине.”

Специјални извјестилац је изнио јасне препоруке почевши од захтјева да "Влада Израела у потпуности испоштује своје обавезе према међународном праву и потпуно и безусловно оконча окупацију палестинске територије".

Он је дао и препоруку “да међународна заједница прихвати и усвоји истраге ,,да Израел практикује апартхејд на окупираној палестинској територији и шире”.

Професор Линк закључује да би “међународна заједница требала саставити сет дипломатских мјера одговорности како би се израелска окупација и њена пракса апартхејда на палестинској територији потпуно окончала.”

Савјет за људска права ће данас, 24. марта, разматрати извјештај специјалног извјеститеља за људска права на окупираној палестинској територији, а разматраће и извјештај високог комесара о израелским насељима на окупираној палестинској територији, укључујући Источни Јерусалим.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 10:04