Владимир Путин / - SHUTTERSTOCK
31/05/2022 u 09:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извори за Ројтерс: Јељцинов зет напустио мјесто Путиновог савјетника

У марту је Анатолиј Чубаис, други виши званичник из ере Јељцина, напустио мјесто специјалног изасланика Кремља

Валентин Јумашев, зет бившег руског предсједника Бориса Јељцина, који је помогао Владимиру Путину да дође на власт, дао је отказ на функцију саветника Кремља, двоје људи блиских Јумашеву рекли су за Roјters, преноси N1.

Јумашев је био неплаћени савјетник са ограниченим утицајем на Путинове одлуке, али његов одлазак представља уклањање једне од последњих веза унутар Путинове администрације са влашћу Јељцина, која је означила период либералних реформи и отварање Русије ка Западу, пише Ројтерс.

У марту је Анатолиј Чубаис, други виши званичник из ере Јељцина, напустио мјесто специјалног изасланика Кремља.

Овог мјесеца, дипломата у руској мисији у УН, такође је дао отказ због рата у Украјини, коју је Русија напала 24. фебруара.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков није још одговорио на захтјев да коментарише одлазак Јумашева, и није се јављао на телефон. Ни Јумашев није одговорио на захтjев Ројтерса да прокоментарише ову вijест.

Људмила Телен, прва замјеница извршног директора Предсједничке фондације Бориса Јељцина, у којој је Јумашев члан одбора повјереника, рекла је за Ројтерс да је Јумашев одустао од своје улоге савјетника Кремља у априлу.

Упитана зашто је отишао, она је рекла да је то била његова иницијатива.

Друга особа блиска Јумашеву, која није жељела да јој се открије идентитет, такође је рекла да је Јумашев у априлу дао оставку на мјесто предсједничког савјетника.

Под Јељцином, који је био руски предсједник од 1991. до 1999, Јумашев је радио као савјетник Кремља, а касније и као шеф кабинета. Ожењен је Јељциновом ћерком Татјаном.

Јумашев је водио предсједничку администрацију 1997. када је Путин, бивши шпијун КГБ који је годину дана раније у Кремљу добио административни посао средњег ранга, унапређен у замјеника шефа кабинета Кремља.

То је била одскочна даска за Путина да буде виђен за Јељциновог наследника и побједи на председничким изборима 2000, након што је Јељцин одступио са власти.

Иако је Путинова политика током година почела да одступа од вредности које је заступао Јељцин, руски лидер је задржао везе са породицом бившег првог човјека Русије.

У јануару 2020, према сајту Кремља, Путин је посјтио Јељцинову ћерку Татјану у њеној кући да јој честита рођендан.

Одрасла ћерка Валетнина Јумашева и Татјане, Марија, поставила је 24. фебруара на свој Инстаграм фотографију украјинске заставе, уз ријечи "Не рату", као и емотикон сломљеног срца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:24