Георгиева / - WIKIPEDIA
09/10/2021 u 12:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Извршни одбор ММФ послије пет сати без одлуке о генералној директорки

ММФ ће тражити више информација о тврдњама да је Кристалина Георгијева вршила притисак на особље Свјетске банке како би промијенила податке у корист Кине док је била извршни директор Свјетске банке

Извршни одбор Међународног монетарног фонда завршио је петосатни састанак о будућности генералне директорке Кристалине Георгијеве без одлуке, истакавши да ће тражити више информација о тврдњама да је вршила притисак на особље Свјетске банке како би промијенила податке у корист Кине док је била извршни директор Свјетске банке.

ММФ је саопштио да је Одбор постигао значајан напредак током разматрања скандала Свјетске банке о намјештању података, али се сложио да затражи додатна разјашњења детаља у циљу што скоријег окончања разматрања тог питања, пренио је Ројтерс.

За сада се не зна да ли ће се Одбор поново састати прије почетка састанака са високим званичницима ММФ-а и Свјетске банке наредне седмице, на којима би Георгијева требало да одигра значајну улогу у представљању најновијих економских прогноза глобалног зајмодавца.

Георгијева је рекла да је одговорила на сва питања одбора и да је на располагању одбору по завршетку ревизије.

Она је снажно негирала оптужбе које датирају из времена када је била извршна директорка Свјетске банке 2017.

Извор из француског Министарства финансија рекао је Ројтерсу да Француска планира да на састанку Одбора изрази подршку Георгијевој.

Очекује се да ће Британија, Њемачка и Италија, такође, подржати Георгијеву, рекао је други извор.

Она је, такође, добила подршку афричких министара финансија.

Георгијева је негирала наводе из независног извјештаја о њеној наводној улози о скандалу са намјештањем података везаних за Кину у вријеме док је била извршни директор Свјетске банке, наводећи да у њима има "фундаменталних грешака" и "замјена теза".

Она је оптужила канцеларију бившег предсједника Свјетске банке Џим Јонг Кима за манипулације, тврдећи да је његова канцеларија предложила да се подаци Хонг Конга укључе у рејтинг Кине у годишњој "Дуинг бизнис листи" за 2018. годину, како би Кина била на седмом мјесту.

Георгијева се због извјештаја који је на захтјев Одбора за етику банке припремила адвокатска канцеларија Вилмер Хејли, суочава са позивима да поднесе оставку.

У извјештају се наводи да су челници Свјетске банке, укључујући Георгијеву, извршили "неприкладан притисак" на своје запослене како би побољшали ранг Кине у извештају банке "Doing Business 2018".

Извјештај је изазвао забринутост због утицаја Кине на Свјетску банку, просуђивања и одлучивања Георгијеве и тадашњег предсједника Свјетске банке Џим Јонг Кима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:36