/ - FOTO; TVITER
03/01/2024 u 17:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Japan upozorava na širenje lažnih informacija o zemljotresu

Neki kao uzrok zemljotresa magnitude 7.6 koji je u ponedjeljak pogodio poluostrvo Noto i njegovu okolinu na obali Japanskog mora, vide u upotrebi "oružja za zemljotres"

Japansko ministarstvo komunikacija pozvalo je građane da, prije nego što objave o zemljotresu podijele, "pažljivo procijene" da li su objave na mreži istinite.

Prethodno je japanski premijer Fumio Kišida širenje lažnih informacija ocijenio kao "neprihvatljivo", prenosi "Kjodo".

Neki postovi uzrok zemljotresa magnitude 7.6 koji je u ponedjeljak pogodio poluostrvo Noto i njegovu okolinu na obali Japanskog mora, pripisuju upotrebi "oružja za zemljotres", dok se seizmički događaj opisuju kao "vještački zemljotres".

Dok se u drugim objavama mrežama šire snimci snažnog zemljotresa i cunamija koji je u martu 2011. godine pogodio Japan, pod opisom u kome se tvrdi da je riječ o posljednjem potresu.

Lažne informacije tokom katastrofa mogu ometati spasilačke operacije, ugrožavajući živote, prenosi "b92". Poslije smrtonosnog zemljotresa u Kumamotu, na jugozapadu Japana, 2016. godine, muškarac je uhapšen zbog širenja lažne glasine da je lav pobjegao iz zoološkog vrta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:22