/ - PHOTO BY MIKA BAUMEISTER ON UNSPLASH
10/12/2021 u 16:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јапанци изумили маску која свијетли ако сте заражени коронавирусом

Тим је створио посебан филтер маске који је попрскан флуоресцентном бојом која садржи антитијела екстрахирана из нојевих јаја

Истраживачи у Јапану развили су маску за лице која свијетли под УВ свјетлом када је изложена коронавирусу који узрокује КОВИД-19, преноси Аваз.

Тим на Универзитету у префектури Кyото креирао је маску како би корисницима омогућио брз и једноставан начин да виде јесу ли заражени, јавља јапанска новинска агенција Kyodo News. 

Надају се да ће их почети продавати већ 2022. године. Како објашњавају, то је зато што нојеви могу производити различита антитијела за борбу против КОВИД-а. Имајући то на уму, тим је створио посебан филтер маске који је попрскан флуоресцентном бојом која садржи антитијела екстрахирана из нојевих јаја.

Ако дође у контакт с коронавирусом, контаминирана подручја филтера ће јако свијетлити под УВ свјетлом. 

Како би добили прве резултате, тим је провео експерименте са 32 особе заражене коронавирусом и које су добиле посебне маске. Открили су да маске свијетле под УВ зрачењем, али су стално блиједјеле током 10 дана како им се вирусно оптерећење смањивало. Наравно, потребно је још тестирања прије него што поднесу патент на одобрење влади. План је прво проширити свој експеримент на 150 пацијената који су заражени коронавирусом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:06