Путин и пас / Путин и пас - Путин и пас
15/09/2021 u 12:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јапанци траже да им Путин врати пса којег су му поклонили

Путинов предлог о ослобађању пореза на десет година ко инвестира на Курилима у Токију није прихваћен јер није у складу са њиховим законима.

Јапанска влада је одбила предлог руског предсједника Путина да се на Курилским остврима створи посебна офшорна зона у којој би инвеститори били ослобођени пореза чак десет година.Ту привилегију би добили они бизнисмени који би улагали у градњу индустријских, трговачких и стамбених објеката на Курилима.Секретар јапанске владе Кацунобу Като изјавио да се не поклапају планови Токија и Москве око Курила.

Јапанци и даље сматрају острва Курилског архипелага својима мада су она под контролом СССР-а а затим и Русије од завршетка Другог свјетског рата.У Токију сматрају да све инвестиције на Курилима требају да буду у складу са јапанским законима.Због тога они не намјеравају да допусте јапанским компанијама да инвестирају на Кунаширу, Итурупу Шикотану и Хабомаиу.

Почетком септембру у Владивостоку је одржан Међународни економски форум на којем је Путин изашао са предлогом стимулисања инвеститора на четири споменута Курилска острва.Путин је рекао још у јулу да је Јапанцима саопштен уникални предлог који нема преседана.

 - Спремни смо да потпуно ослободимо на десет година бизнис на Кирилима од пореза на профит, на имовину, на земљу и транспорт. Увозити машине и извозити производе биће једноставније, објаснио је Путин.

Те привилегије се неће односити на оне који се баве ловом рибе.

Иако је у време владавине совјетског лидера Никите Хрушчова Москва била спремна да врати два острва Јапанци су у последњи час одустали.Од тада се много преговарало али кад је био последњи пут допуњен руски устав јасно је написано да нико не може дати ни педаљ руске територије.То значи да уопште нема шанси да се Јапану врате четири острва.

Што се тиче инвестиција Курили немају никакву индустрију осим прераду рибе. Због тога море није загађено и богато је рибом и плодовима мора. Русија је задњих година направила нове стамбене зграде у којима живе официри и њихове породице као и професионални војници. Пребачени су на острва и најновији ПВО системи како би се заштитила најудаљенија руска територија. има и најновија. Због споменута четири острва Јапанци до сада нису потписали са Русијом договор о миру.

Интересантно је да је Путинов предлог разљутио један број Јапанаца па су неки преко сајтова тражили да руски предсједник врати пса пасмине "акита ину" којег му је поклонио руководилац једне јапанске провинције 2012 године. То тражење исмијали су чак и кинески новинари.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:44