Јарослав Качињски / - SHUTTERSTOCK
21/06/2022 u 10:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јарослав Качињски поднио оставку на мјесто замјеника премијера Пољске

Ја више нисам у влади. Премијер Матеуш Моравјецки и, колико знам, предсједник Анџеј Дуда прихватили су моју оставку", рекао је Качињски

Лидер пољске владајуће странке Право и правда (ПиС) Јарослав Качињски поднио је оставку на мјесто замјеника премијера.

"Ја више нисам у влади. Премијер Матеуш Моравјецки и, колико знам, предсједник Анџеј Дуда прихватили су моју оставку", рекао је Качињски, а преноси новинска агенција ПАП.

Качињски је додао да ће Мариусз Бласзцзак, шеф Министарства националне одбране, бити његов насљедник на мјесту замјеника премијера.

"Ово је сасвим природна одлука. Имамо (кризу у Украјини - прим. аут.) ..., а он је министар одбране, дакле, у конкретној ситуацији у којој се налазимо, такво удружење има веома велике предности", рекао је.

Од октобра 2020. Качињски, који има 72 године, био је потпредсједник Владе задужен за агенције за спровођење закона у Влади Моравјецког. Такође је предсједник Одбора за националну безбједност и одбрану.

У периоду 2006-2007. био је премијер Пољске. Његов брат близанац Лех Качињски је тада био предсједник.

Након што је његов брат погинуо у авионској несрећи, 2010. године, Јарослав Качињски се кандидовао за предсједника, али је био други, изгубивши од Бронислава Комаровског.

Качињски води Партију права и правде (ПиС) непрекидно од 2003. године. Прошлог љета поново је реизабран на ову функцију и обећао да више неће учествовати у избору предсједника странке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:02