Uginuli kitovi (ilustracija) / foto: Twitter
17/07/2023 u 23:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jato od 55 kitova uginulo nakon što se nasukalo na plažu

Britanski spasioci su ustanovilo da je samo 15 nasukanih kitova – mješavina odraslih jedinki i mladunčadi – još u životu, i pokušali su da vrate u vodu dvije aktivnije životinje, koje su još djelimično bile u vodi

Cijelo jato od 55 kitova-pilota uginulo je nakon što je pronađeno nasukano na plaži u Škotskoj, i to je bilo najmasovnije nasukavanje kitova u toj oblasti, saopštili su stručnjaci za morski život.

Pomorski spasioci, obalska straža i policija pozvani su na plažu Traig Mor na ostrvu Luis na sjeverozapadu Škotske nakon što su juče u zoru primili izvještaje da je desetine sisara tamo zapalo u poteškoće.

Britanski spasioci su ustanovilo da je samo 15 nasukanih kitova – mješavina odraslih jedinki i mladunčadi – još u životu, i pokušali su da vrate u vodu dvije aktivnije životinje, koje su još djelimično bile u vodi.

Međutim, do popodneva su spasilački timovi zaključili da preostale kitove treba uspavati iz milosrđa, nakon što su u obzir uzeli plitkost vode uz plažu, visoke talase i vreme koje su kitovi proveli na suvom.

Spasioci su saopštili da je cijelo jato možda pratilo ženku kita do plaže dok je ova imala problema sa porođajem.

„Kitovi piloti su poznati po svojim jakim društvenim vezama, tako da se često dešava da kada jedan kit pilot zapadne u nevolje i nasuče se, ostali ga u tome prate“, navodi se u saopštenju i dodaje: „Tužan ishod za ovo jato očito nije ishod kojem smo se svi nadali.“

Stručnjaci će u započeti obdukciju kako bi utvrdili šta je uzrokovalo smrt kitova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 09:57