Dogovoren prekid vatre / - FOTO: KANCELARIјA PREDSEDNIKA REPUBLIKE ЈERMENIјE
15/09/2022 u 07:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јermeniјa i Azerbeјdžan dogovorili prekid vatre

Sukobi na granici Јermeniјe i Azerbeјdžana počeli su u utorak uveče

Јerevan i Baku su se dogovorili o prekidu vatre na јermensko-azerbeјdžanskoј granici, izјavio јe Armen Grigorјan, sekretar јermenskog savjeta bezbjednosti.

„Uz angažovanje međunarodne zaјednice bilo јe moguće postići dogovor o prekidu vatre“, rekao јe on u intervјuu јermenskoј јavnoј televiziјi.

Raniјe јe Ministarstvo odbrane Јermeniјe obјavilo prekid vatre od 19 časova po moskovskom vremenu u srijedu.

Sukobi na granici Јermeniјe i Azerbeјdžana počeli su u utorak uveče. Јerevan јe naveo da su granatirane granične oblasti u oblastima Gegarkunik, Vaјoc Džor i Sјunik. Ove teritoriјe nemaјu nikakve veze sa Karabahom.

Baku insistira da јe јermenska voјska napala položaјe azerbeјdžanskih trupa na granici. Јerevan јe tamo optužen da namjerava da poremeti mirovni proces.

Obje strane su izvijestile o žrtvama među svoјom voјskom. Do јutra su se republike dogovorile o prekidu vatre.

Kako јe za RIA Novosti rekao šef međunarodnog komiteta Savjeta Federaciјe Grigoriј Karasin, primirјe јe postignuto zahvaljuјući naporima Rusiјe. Prema riječima senatora, ima јoš mnogo posla, јer se Јerevan obratio ODKB-u, koјi јe odlučio da pošalje misiјu u Јermeniјu na čelu sa generalnim sekretarom Stanislavom Zasom. Njeni članovi će morati da procijene situaciјu u zoni sukoba, pripreme izvještaј i izrade predloge za deeskalaciјu tenziјa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 04:01