Црно море / - SHUTTERSTOCK
08/05/2022 u 09:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јилдирим: Резерве гаса у Црном мору за 45 година

Турске власти су 2020. године објавиле да су откривене велике резерве гаса у Црном мору

Енергетске резерве у Црном мору довољне су да покрију свјетску потражњу за природним гасом за 45 година, саопштио је замјеник шефа турске владајуће Партије правде и развоја (АКП), бивши премијер Бинали Јилдирим.

“Резерве природног гаса у Црном мору процјењују се на 540 милијарди кубних метара. То је само почетак, биће и наставка. Црно море је у стању да покрије свјетске потребе за гасом за 45 година”, рекао је Јилдирим, преноси турски портал Соцзу.

Турске власти су 2020. године објавиле да су откривене велике резерве гаса у Црном мору, преноси Капитал.ба.

Залихе највећег налазишта Сакарија су тада премашиле 400 милијарди кубних метара.

Турски министар енергетике и природних ресурса Фатих Донмез је, у интервјуу за мајски магазин Критер, саопштио да је планирано да то поље почне са радом почетком наредне године и да се дневна производње гаса повећа на 40 милиона кубних метара.

“Намјеравамо да почнемо са производњом гаса, највјероватније у првом кварталу сљедеће године. У почетној фази производња гаса дневно биће десет милиона кубних метара, у року од три до четири године планирамо да повећамо обим на 40 милиона кубних метара по дану, односно, годишњи обим производње гаса ће такође расти“, казао је Динмез.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 15:55