/ - FOTO: TVITER
04/11/2022 u 20:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Još jedan napad ekoloških aktivista: U Rimu bacili supu na Van Gogovu sliku

Nenasilne direktne akcije biće nastavljene sve dok građani ne dobiju odgovore od svojih vlada na svoje zahtjeve da zaustave gas i ugalj i investiraju u obnovljive izvore energije

Italijanski aktivisti za zaštitu životne sredine supom su isprskali zaštitno staklo iza kojeg je slika holandskog umjetnika Vinsenta Van Goga izložena u Rimu, prenio je francuski list Mond i dodao da slika nije oštećena, dok aktivisti protestuju zbog upotrebe fosilnih goriva i klimatskih promjena.

Četvoro aktivista italijanske grupe „Ultima Generazione“ (Poslednja generacija) gađala je Van Gogovu sliku iz 1888. godine, ulje na platnu „Sejač i zalazak sunca“ izloženu u Rimu u sklopu izložbe posvećene tom holandskom umjetniku.

Kasnije je ta grupa na Tviteru napisala da je njena akcija „vapaj koji se ne može izjednačiti sa jednostavnim vandalizmom“.

-Nenasilne direktne akcije biće nastavljene sve dok građani ne dobiju odgovore od svojih vlada na svoje zahtjeve da zaustave gas i ugalj i investiraju u obnovljive izvore energije- navela je ta organizacija.

Italijanske vlasti su reagovale ocjenjujući da je napad na umetnost „odvratan čin koji mora da bude oštro osuđen".

-Kultura koja je osnova našeg identiteta, mora da se brani i štiti, a nikako da se koristi za razne oblike protestovanja- navele su nove italijanske vlasti.

Ta akcija dolazi posle niza sličnih incidenata poslednjih nedelja u Evropi, dok svijet umjetnosti od Pariza do Njujorka osuđuje vandalizam ekoloških aktivista.

Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu pljusnuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni Van Gogovi „Suncokreti“.

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike „Stogovi sena“ francuskog umjetnika Kloda Monea.

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku „Djevojka sa bisernom minđušom“, holandskog baroknog slika Johanesa Vermera.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:46