vremenska prognoza / - SHUTTERSTOCK
09/08/2022 u 21:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jul 2022. jedan od najtoplijih dosad zabilježenih u svijetu

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 stepena Celzijusa premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine

Prošli je mjesec bio jedan od najtoplijih mjeseca jula dosad zabilježenih u svijetu, objavila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), specijalizovana UN-ova agencija sa sjedištem u Ženevi.

“Možemo reći da je ovogodišnji jul jedan od tri najtoplijih dosad evidentiranih, a istovremeno je intenzivan i dugotrajan toplotni talas, kako smo se svi mogli uvjeriti, pogodio brojne djelove Evrope”, rekla je portparolka WMO-a Klara Nulis na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

U saopštenju za medije Svjetske meteorološke organizacije, koja se poziva na podatke Službe Copernicus o klimatskim promjenama, pojašnjava se da je jul 2022. bio tek neznatno hladniji od jula 2019., no i malo topliji od jula 2016.

“Ali temperaturna razlika između spomenuta tri mjeseca bila je doista vrlo mala”, rekla je Nulis, dodavši da je “odstupanje manje od granice greške”.

Globalno je temperatura zabilježena u proteklom mjesecu za 0,4 stepena Celzijusa premašila onu zabilježenu u referentnom razdoblju od 1991. do 2020. godine.

A sve to uprkos prisutnosti prirodnog fenomena La Nine, koji je, prema WMO-u, “trebao imati učinak hlađenja”.

Prošli je mjesec WMO pozvao svjetske čelnike “da se probude” i shvate da Evropa prolazi kroz niz neuobičajenih toplinskih talasa koji će, zbog klimatskih promjena postajati sve češći i javljaće se kontinuirano bar do godine 2060.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 16:44