Дезмонд Туту / - Н1
01/01/2022 u 20:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јужна Африка се опростила од Дезмонда Тутуа

Сахрана је имала посебан статус, обично одређен за предсједнике и веома важне личности

У Англиканској катедрали у Кејптауну данас је одржано опело и сахрана јужноафричком борцу против апартхејда, надбискупу Дезмонду Тутуу, који је преминуо прошле недеље у 90. години.

Туту, добитник Нобелове награде за мир, који је помогао окончању расистичког режима у Јужној Африци, инсистирао да не буде великих трошкова и желео је „најјефтинији расположиви ковчег".

У опроштајном говору, предсједник Сирил Рамафоса описао је Тутуа као духовног оца јужноафричке нове нације.

Рамафоса је описао надбискупа као „крсташа у борби за слободу, за правду, за једнакост и мир, не само у Јужној Африци већ и широм свијета", преноси Би-Би-Си.

- Ако желимо да глобалну икону схватимо као некога високог моралног стаса, изузетних квалитета и у служби човјечанству, нема сумње да се то односи на човјека кога данас сахрањујемо - рекао је он.

Међу окупљенима у Катедрали светог Ђорђа на опелу су били породица, пријатељи, свештенство и политичари, а број присутних био је ограничен због корона вируса.

Сахрана је имала посебан статус, обично одређен за предсједнике и веома важне личности.

Туту је тражио да једино цвеће у катедрали буде „букет каранфила од његове породице".

Раније је откривено да ће Туту бити аквамиран, што је процес у којем се користи вода и сматра се еколошки прихватљивом алтернативом кремацији.

Туту је био једна од покретачких снага покрета за окончање политике расне сегрегације и дискриминације коју је спроводила влада бијеле мањине против црне већине у Јужној Африци од 1948. до 1991. године.

Туту је користио свој високи профил да проговори против угњетавања црнаца у својој земљи, увек говорећи да су његови мотиви вјерски, а не политички.

Након што је Нелсон Мендела 1994. постао први црни предсједник Јужне Африке, Тутуа је именовао у Комисију за истину и помирење основану да истражује злочине које су починили и бијелци и црнци током ере апартхејда.

Туту је 1984. године добио Нобелову награду за мир, због његове улоге у борби за укидање система апартхејда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 13:22