/ - фото: принтскрин
25/05/2022 u 06:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јужна Кореја испалила двије ракете као одговор на сјевернокорејске тестове

Наша војска је, као одговор на данашњу провокацију Сјеверне Кореје, извела вјежбу Шетња слоновима, као и лансирања ракетних јединица из Јужне Кореје и САД, наводи се у саопштењу

Јужнокорејска војска је, заједно са америчким колегама, испалила двије ракете као одговор на још једну сјевернокорејску пробу ракете данас, саопштио је Заједнички начелник штабова Републике Кореје.

Ујутро 25. маја, Сјеверна Кореја је лансирала три балистичке ракете ка Јапанском мору, све су изведене из региона Сунан у Пјонгјангу око 6.00, 6.37 и 6.42 по локалном времену.

„Наша војска је, као одговор на данашњу провокацију Сјеверне Кореје, извела вјежбу Шетња слоновима, као и лансирања ракетних јединица из Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава“, наводи се у саопштењу.

Саопштено је да је једна од лансираних ракета била јужнокорејска „Хјеонму-2“, друга – ракета америчког тактичког ракетног система АТАЦМС. Према ријечима Заједничког начелника штабова, лансирања су показала „офанзивну способност“ комбинованих оружаних снага Сједињених Држава и Јужне Кореје да одврате „даље провокације“ ДНРК. Тачно вријеме почетка није наведено.

Истовремено, вјежба Elephant Valk, у којој је учествовало око 30 ловаца Ф-15К, одржана је унапријед, 24. маја, пошто је војска примијетила да се Сјеверна Кореја припрема за лансирање ракета. У марту ове године, јужнокорејска војска је већ извела ове вјежбе како би демонстрирала своје војне способности након лансирања ИЦБМ-ова од стране Сјеверне Кореје 24. марта.

„Овог пута, наша демонстрација војне силе показала је нашу вољу да одлучно одговоримо на било какву провокацију Сјеверне Кореје, укључујући лансирање ИЦБМ-а“, наводи се у саопштењу војске.

Ово је 17. ракетни тест ДНРК од почетка године, укључујући лансирање ИЦБМ-а, балистичке ракете за подморнице, система за свемирски сателит и новог тактичког система за нуклеарно оружје.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:22