/ - PHOTO BY MARKUS WINKLER ON UNSPLASH, ilustracija
22/09/2021 u 19:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Када је владао тифус, људи су разбијали прозоре да уђу у просторије за вакцинацију

Можда је грубо рећи, али медицина се заиста почела дијелити на медицину прије и медицину послије КОВИД-а

Коронавирус је данас неисцрпна тема. Прошле су скоро двије године откако смо се упознали са, чини се највећим непријатељем нашег здравља и још га нисмо упознали. Изгледа да се у скорије вријеме са њим нећемо ни поздравити, пише Buka magazin.

О томе какве све посљедице коронавирус оставља на наше здравље, наша плућа и организам, за магазин бука говори врхунски стручњак у области пулмологије и алергологије проф. др. Зехра Диздаревић.

Можда је грубо рећи, али медицина се заиста почела дијелити на медицину прије и медицину послије КОВИД-а.

"Прије КОВИД-а смо ми, здравствени радници, без обзира којег нивоа, ишли на разне едукације. Сада је млади кадар у заостатку што се тиче едукација. Не могу нигдје отићи, прво из оправданих а друго из материјалних разлога. Треће, не могу оставити такве пацијенте. Примјерице, четврти вал је дошао раније него што треба. Сада нас три доктора, пензионера, потпомажемо очитавање снимака из КОВИД-амбуланте. Нећете вјеровати, за мјесец и десет дана, ја сам имала 1.010 очитаних пацијената са КОВИД упалама."

Нисам само ја већ и још два доктора. Можда су они и више имали. Међу ових 1.010 пацијената које сам очитала, имамо једно десетак пацијената млађе доби. То су пацијенти 2006. годиште, 2007. до 2012. итд. Само сам имала два пацијента који су били доста старији. Дакле, нови сој вируса се сада брже преноси него претходни сојеви. Он се брже шири али мање резултира смртним случајевима. Опћи је закључак да је слабијег карактера, слабији су анамнестички подаци. Ако се јаве неке тегобе, они трају по два-три дана и престану. Бржи је ток" појаснила је Диздаревић.

Нагласила је да је вакцина најважније средство у борби против пандемије.

"Ја имам година и стажа. Прошла сам низ пандемија, низ епидемија, била сам члан главне југословенске комисије за инфективне болести, није било овакве која је имала реп. Ова има реп и нема јој краја, истакла је. Наши не желе да се вакцинишу, ја не знам шта им је. Вакцинисали су се читавог живота. Шта год је требало, сваку вакцину су примали. Сјећам се када је била колера. Седам дана нисам ципеле скинула нити легла у кревет. Тако је било и када је била вариола вера."

"Била сам и када је био тифус. Лјуди су разбијали прозоре да уђу у просторије гдје се давала вакцина. Сада, ја се често возим и чујем причу како вакцина не долази у обзир. А ми сада расправљамо о трећој вакцини која ће заиста бити оправдана. Трећу дозу ћемо вјероватно требати примити. Наравно, ако многи буду хтјели примити и другу дозу", истакла је докторка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:31