Ilustracija svjetski brendovi, Epl / - EPA
04/01/2024 u 20:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako nastaju najvredniji svjetski brendovi

SAD su ubjedljivo najzastupljenija zemlja u prvih 20 na rang-listi. Evropa je na samo dva mjesta, u oba slučaja zahvaljujući njemačkim kompanijama

Na nedavno objavljenoj listi najvrednijih svjetskih brendova Amazon je ponovo krunisan kao najjači i u ovoj godini.

Dok se redosljed na listama posljednjih godina neznatno mijenja, postavlja se pitanje – zašto su baš ti brendovi zaslužili epitet najboljih.

SAD su ubjedljivo najzastupljenija zemlja u prvih 20 na rang-listi. Evropa je na samo dva mjesta, u oba slučaja zahvaljujući njemačkim kompanijama.

Finansijski, vrijednost tih kompanija je nekoliko stotina milijardi eura, a pored toga ne postoji osoba na svijetu koja nikada nije čula za te brendove.

"Te velike kompanije uspijevaju, ne zato što su veoma moćne i politički povezane, mada naravno neke od njih i jesu, nego upravo zato što mogu da nama pruže usluge koje smo mi voljni da platimo. Dakle, kupac je kralj. Mi svaki dan glasamo našim novčanicima i ‘biramo‘ koja je najbolja kompanija u svom posebnom domenu", kaže za TV Prva Mihailo Gajić, ekonomista.

"Brend kao brend je u stvari neki signal, odnosno pečat vrijednosti. Brendovi se grade u ljudskim glavama i to mi moramo da razumijemo, tako da ako neki produkt ili usluga je vrijedna za nas i mi ga konzumiramo, naravno da taj brend polako počinje da živi u našim glavama i mi počinjemo da ga preferiramo", kaže Petar Vasić, marketinški stručnjak.

Dok jedni smatraju da je za brend ključan kvalitet onoga što se nudi, drugi akcenat stavljaju na dobar marketing.

"Ukoliko neka od kompanija prestane da razvija svoje proizvode na takav način da oni budu adekvatni za svoje potrošače u tom trenutku ta kompanija prestaje da bude favorit, gubi na vrijednosti i na kraju odlazi i u bankrot. Kada posmatramo duži niz godina, mi nemamo nijednu kompaniju koja je od početka pa 200 godina na vrhu u svojoj oblasti", dodaje Gajić.

Trenutni trendovi su takvi da bankarstvo dominira kada se uzme u obzir broj brendova u svakom sektoru. Međutim, kada se posmatra ukupna vrijednost - tehnologija i maloprodaja sa tehnološkim brendovima, nalaze se na samom vrhu.

(B92)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:11