Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
23/06/2023 u 08:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kalifornija: Otrovne alge usmrtile stotine kitova i morskih lavova

Više od 1.000 morskih životinja umrlo je ili se razboljelo na južnoj obali Kalifornije u junu

Otrovne alge pojavile su se kod južne obale savezne američke države Kalifornije, usmrtivši stotine kitova i morskih lavova, prenosi Anadolija.

Više od 1.000 morskih životinja umrlo je ili se razboljelo na južnoj obali Kalifornije u junu, navodi se u BBC-jevom izvještaju koji je zasnovan na podacima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

Ističući da su uzrok ovakvog stanja otrovne alge koje su se pojavile u tom regionu, stručnjaci su naveli da su zbog toga stradale stotine morskih lavova i kitova.

Napominjući da su pojave otrovnih algi pojava sezonske prirode, stručnjaci su upozorili da klimatske promjene mogu pogoršati ovaj problem.

- Čujem da mnogi ljudi hodaju plažom i nailaze na bolesne ili mrtve životinje, rekao je Dejvid Keron, biolog s Univerziteta Južna Kalifornija.

Navodeći da se domoična kiselina, koju proizvode alge, širi kroz lanac ishrane među životinjama, Keron je rekao da školjke i neke ribe konzumiraju ovaj otrov, a zatim se truju vrste poput morskih lavova, kitova i morskih ptica koje jedu te životinje.

Prema podacima NOAA, najviše su pogođene plaže Santa Barbara i Ventura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 03:38