/ - PRINTSCREEN
07/08/2023 u 12:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kambodža dobila novog premijera nakon 38 godina

Hun Sen će, i pored toga, zadržati važne pozicije u zakonodavnoj vlasti i vladajućoj stranci

Kralj Kambodže Norodom Sihamoni odobrio je dekretom nominaciju najstarijeg sina premijera Hun Sena, Hun Maneta, za novog premijera, čime je potvrđena smjena premijera u toj zemlji nakon 38 godina.

Kraljevski dekret kojim se potvrđuje smjena premijera objavljen je na Telegram kanalu sadašnjeg premijera Hun Sena i njime se potvrđuje da će Sena zamijeniti njegov sin Hun Manet, koji se školovao u SAD i Britaniji, gdje je magistrirao i doktorirao ekonomske nauke, prenio je Reuters.

Hun Sen će, i pored toga, zadržati važne pozicije u zakonodavnoj vlasti i vladajućoj stranci.

Za imenovanje na premijersku funkciju potrebno je i odobrenje novoizabrane Narodne skupštine, koje se očekuje kasnije ovog mjeseca, nakon pobjede vladajuće Kambodžanske narodne partije (CPP) na prošlomjesečnim izborima, na kojima je osvojila 120 od 125 poslaničkih mjesta.

Hun Sen, bivši gerilac Crvenih Kmera, koji je obavljao funkciju premijera Kambodže skoro četiri decenije, prošlog mjeseca izjavio je da će se u avgustu povući i predati vlast svom sinu, nakon što je uspostavio stabilnost u Kambodži, ali i suzbio demokratske tekovine u toj zemlji, prenio je Reuters.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
KAMBODŽAPREMIJER
06. maj 2024 04:45