/ - PHOTO BY CHUTTERSNAP ON UNSPLASH
28/03/2022 u 12:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Канада нуди помоћ Европи око нафте и плина

Канадски министар истакнуо је у разговору за ББЦ и да би нуклеарна енергија у многим земљама могла ријешити проблем

Канада би могла на тржиште пласирати више нафте, плина и уранија како би помогла у рјешавању глобалне енергетске кризе и у обуздавању скока цијена, рекао је министар Џонатан Вилкинскон, преноси Index.hr.

Цијене енергије снажно су порасле због санкција које је Запад увео Русији након њезине инвазије на Украјину, укључујући и амерички ембарго на руску нафту, смањену опскрбу Еуропе руским плином и искључење Русије из сустава плаћања SWIFT.

Многе земље, укључујући Канаду, спремне су помоћи колико год могу како би се надомјестили руска нафта и плин, рекао је за ББЦ у недјељу канадски министар природних ресурса. Четврти највећи свјетски произвођач нафте обвезао се повећати извоз нафте за 200.000 барела, а министар Вилкинсон најавио је за ББЦ и додатних 100.000 барела природног плина.

Канада је том најавом одговорила на захтјеве савезника на састанку министара енергетике у Међународној енергетској агенцији (ИЕА) у Паризу која је најавила и убрзани прелаз на чисте изворе енергије.

-Очекујемо да ћемо до краја године доћи до 300.000 барела- рекао је Вилкинсон. ИЕА процјењује да ће санкције Русији до краја мјесеца с тржишта избацити три милиона  барела дневно.

"Спремни смо направити све што је у нашој моћи"

Канадски извоз ограничен је капацитетом цјевовода, који су тренутно искориштени у потпуности, али Вилкинсон каже да би могуће рјешење било слање енергената преко САД-а.

-Спремни смо направити све што је у нашој моћи како бисмо појачали енергетску сигурност и Сјеверне Америке и Европе- саопштила је највећа канадска фирма за управљање цјевоводима Енбридге.

Већа набавка из Канаде тек ће у ограниченој мјери побољшати стање јер ће канадски енергенти вјероватно остати на сјеверноамеричком тржишту, рекла је аналитичарка конзултантске твртке Рyстад Енергy Лоуисе Диксон.

-Главна су попришта енергетске кризе Еуропа, због недостатне опскрбе, и Азија, гдје је потражња на прагу опоравка ако локдаун због (ширења) ковида-19 не узме маха"- додала је Диксон.

Канадски министар истакнуо је у разговору за ББЦ и да би нуклеарна енергија у многим земљама могла ријешити проблем нестабилног снабдијевања струјом из вјетроелектрана и фотонапонских система.

Извоз више уранија

Канада је по његовим ријечима спремна извозити више уранија.

-Наши произвођачи уранија имају вишак производних капацитета и дефинитивно би могли повећати производњу како би се надокнадио мањак који ће изазвати изостанак опскрбе из Русије", рекао је Вилкинсон.  

Русија игра кључну улогу у глобалној индустрији производње струје из нуклеарне енергије јер производи ураниј и прерађује га како би био спреман за употребу у нуклеарним електранама, напомиње ББЦ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 11:15