/ FOTO: WIKIMEDIA
28/04/2022 u 23:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kанада продаје конфисковану руску имовину, а новац шаље Украјини

Нећемо скрштених руку гледати како Путин некажњено покушава да прекроји границе Украјине, поручила канадска шефица дипломатије

Kанада жели да постане прва земља Г7 која ће продати руску имовину и новцем од тога финансирати помоћ Украјини, а Влада је јуче најавила и нове санкције против 203 особе, које је назвала "саучесницима" у руском покушају анексије Донбаса.

- Тражимо могућност не само да заплијенимо, већ и да одобримо конфискацију имовине санкционисаних појединаца и правних лица и тиме обештетимо украјинске жртве- казала је министарка спољних послова Мелани Жоли.

Премијер Џастин Трудо рекао је новинарима да Kанада тражи „начине да даље кажњава“ одузимањем имовине оних који су санкционисани.

Kанада је, подсјетимо, увела санкције за "више од 1.100 људи и правних лица" из Русије. Дио тих санкција је предузет у координацији са савезницима.

- Ми смо прва земља Г7 која је понудила нов механизам продаје санкционисане имовине јер вјерујемо да ће то функционисати- објаснила је министарка новинарима и додала да нема "јасних процјена" о томе колике суме би могле да буду прикупљене овим новим механизмом.

Жоли је ипак прецизирала да је "имовина руских олигарха у Kанади знатна".

image

Жоли

Foto: ADRIAN WYLD/THE CANADIAN PRESS

Поред нове одредбе о томе уведене у парламенту у уторак, Kанада је најавила и нове санкције, овог пута против "11 високих званичника и 192 члана народних вијећа такозваних народних република Луганска и Доњецка".

- Kанада неће скрштених руку гледати како предсједник Владимир Путин и његови саучесници некажњено покушавају да прекрајају границе Украјине- додала је шефица канадске дипломатије уз жељу да "Украјина побиједи".

Санкције за та 203 додатна лица су додатне наа неколико других ограничења најављених у последња два мјесеца. То су замрзавање средстава, забрана трансакција и немогућност уласка у Kанаду.

Отава је прошле недјеље кренула стопама других западних земаља санкционисавши Путинове двије ћерке, као и жену и ћерку шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

Kанада жели да поново отвори своју амбасаду у Украјини, која је затворена 12. фебруара због ескалације тензија прије него што је Русија напала Украјину. Kанадске дипломате су отпутовале у Пољску, гдје су од тада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:19