Џастин Трудо / - Википедија
27/10/2021 u 07:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Канадски премиjер реконструисао владу: Жене чине половину чланова кабинета

Трудо jе именовао Мелани Жоли за министра спољних послова и Аниту Анан за министра одбране, док jе Кристиjа Фриленд задржала функциjу замјенице премиjера и министра финансиjа

Канадски премиjер Џастин Трудо данас jе извршио реконструкциjу свог кабинета, именовао жене на кључне положаjе министара спољних послова и одбране и изjавио да намјерава да предводи своjу странку и на следећим изборима.

Трудо jе именовао Мелани Жоли за министра спољних послова и Аниту Анан за министра одбране, док jе Кристиjа Фриленд задржала функциjу замјенице премиjера и министра финансиjа, преноси АП.

Жене чине половину чланова владе Канаде исто као и када jе Трудоова либерална влада први пут изабрана 2015. године.

Трудо jе побиједио на изборима три пута узастопно, али ниjе успио да освоjи већину мјеста у парламенту на последња два избора, па jе његова Либерална партиjа морала да се ослања бар на jош jедну странку да би могла да усваjа законе и да би остала на власти у мањинском парламенту.

Мелани Жоли (42) нови министар спољних послова из Монтреала, раниjе jе обављала функциjу министра за економски развоj, а прије jе била и министар културно-историjског насљеђа.

Анита Анан (54) нови министар одбране jе из Оквила у држави Онтарио и друга jе у историjи жена на том положаjу.

Он jе раниjе била министар набавке и предводила jе напоре Канаде да набави вакцине против ковида-19.

Трудо jе формирао ново министарство за ментално здравље и болести зависности на чиjем ће челу бити Керолин Бенет.

Стивен Гилбо, коjи jе некада радио за организациjу Гринпис, именован jе за министра животне средине, што би могло да изазове забринутост у провинциjи Алберта коjа jе богата нафтом, наводи АП.

Само 10 министара из Тридоовог претходног кабинета остаjе на своjим положаjима, а нова влада има 39 министара, укључуjући и Трудоа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:56