Брајан Меј преживио срчани удар / - Брајан Меј преживио срчани удар
24/09/2023 u 18:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kapsula sa uzorkom asteroida Benu uspješno se spustila na Zemlju

Gitarista grupe "Kvin" Brajan Mej, koji je i astrofizičar, odigrao je ključnu ulogu u pomaganju da se identifikuje mjesto na koje je sonda Oziris-Reks mogla da izbaci uzorak a da ne uništi samu sebe u tom procesu

Kapsula sa najvećim uzorkom asteroida ikada prikupljenog, i prvim za američku svemirsku agenciju NASA, uspješno je stigla na Zemlju, prizemljivši se u pustinji u Juti, što su čitaoci.

Gitarista grupe "Kvin" Brajan Mej, koji je i astrofizičar, odigrao je ključnu ulogu u pomaganju da se identifikuje mjesto na koje je sonda Oziris-Reks mogla da izbaci uzorak a da ne uništi samu sebe u tom procesu.

Mej se stručnjak u stereoskopiji, gdje snima dvije fotografije traženog objekta pod blago različitim uglovima i poravna ih kako bi napravio 3D prikaz scene.

On i njegova saradnica Klaudija Manconi su to uradili kako bi došli do užeg izbora mogućih lokacija za uzorke asteroida Benu.

- Uvijek kažem da vam je potrebna umjetnost, podjednako kao i nauka - kazao je Mej.

Dodao je da ovo kao umjetnost.

- Morate da osjetite teren da bi znali da li će letilica da se prvrne ili će u stenu, koja se nalazi na ivici konačno odabranog mjesto, nazvanog Najtingejl. Da se to desilo to bi bilo katastrofa. U igri su bile milijarde dolara američkih poreskih obveznika - poručio je Mej.

Oko 200 grama uzete supstance (plus ili minus 100 grama) po proceni Nase treba da omogući naučnicima da bolje razumiju tipove asteroida koji bi mogli da prijete Zemlji i da rasvjetle sam nastanak solarnog sistema, rekao je šef američke svemirske agencije Bil Nelson.

- Vraćanje uzorka je zaista istorijsko - rekla je za Frans pres Ejmi Sajmon, naučnica NASA.

- To je najveći uzorak koji vraćamo od kad smo doneli mesečevo kamenje - iz programa Apolo završenog 1972, rekla je ona.

Ona je rekla da je prije nego što se dođe do dragocenog tovara trebalo izvesti "opasan manevar".

Sonda Oziris-Reks trebalo je da oslobodi kapsulu s uzorkom četiri sata prije spuštanja, na više od 100.000 kilometara od Zemlje.

Tokom posljednjih 13 minuta ta kapsula je prošla atmosferu gde je ušla brzinom od više od 44.000 kilomtera na sat s temperaturom do 2.700 stepeni Celzijusa.

Pad je bio zakočen korišećem dva padobrana, za koje je od presudnog značaja bilo da se ispravno aktiiraju da bi se spriječilo "tvrdo slijetanje".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 03:59