Karađorđevići tražili pomoć od Hantera Bajdena / - INSTAGRAM/YOUTUBE
19/06/2022 u 13:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Карађорђевићи тражили од Бајденовог сина да им реновира двор?

Имали смо проблема са државним буџетом за Краљевски комплекс који се састоји од двије палате које је саградио мој деда краљ Александар I од Југославије. Надали смо се да би Хантер могао да помогне свом оцу да ријеши проблем“, рекао је Александар за New York Post

Када је краљевској породици Србије затребао новац за реновирање палате у Београду обратили су се, ни мање ни више, него Хантеру Бајдену.

Престолонасљедник Александар Карађорђевић из Југославије и његова супруга, принцеза Катарина, састали су се са Бајденом у новембру 2015. и нису оклијевали да замоле сина тадашњег потпредсједника за скупу услугу, откривају мејлови са изгубљеног, и затим пронађеног лаптопа Хантера Бајдена.

- Имали смо проблема са државним буџетом за Краљевски комплекс који се састоји од двије палате које је саградио мој деда краљ Александар I од Југославије. Надали смо се да би Хантер могао да помогне свом оцу да ријеши проблем- рекао је Александар за New York Post.

У то вријеме, потпредсједник Бајден је предводио широк међународни тим за Бијелу кућу који је покривао и Србију. Два мјесеца прије позива, он се састао са премијером Србије Александром Вучићем када је посјетио Сједињене Америчке Државе. И само девет мјесеци након Хантеровог разговора са члановима краљевске породице, Џо Бајден је био у Србији на састанку са највишим лидерима и одржао догађај у краљевској палати.

Александар је једини син Петра II, последња особа која је владала као краљ уједињене Југославије. Петар је био приморан да побјегне након што је нацистичка Њемачка напала Југославију 1941. Монархија је формално укинута 1945, а Александар је одрастао у иностранству. Њему и његовој супрузи Катарини је на крају дозвољено да се врате и од 2001. живе у краљевском двору.

Принцеза Катарина је рођена у Грчкој, али је студирала бизнис у САД на Универзитету у Денверу и Универзитету у Даласу. Њан телефонски контакт и имејл налазе се у лаптопу Хантера Бајдена, који је напуштен у радњи за поправку у Делаверу у априлу 2019.

Краљевска породица живи у Старом двору у Београду, раскошном дому са шест спаваћих соба изграђеном у српско-византијском стилу `20-их. Његов улаз је поплочан каменом, а зидови су украшени средњовјековним фрескама. Свечана трпезарија је украшена дрворезбареним плафонима, бронзаним лустерима и сликама старих мајстора. Сусједни Бијели двор се користи за пријеме. Комплекс има биоскоп, салу за билијар и велику библиотеку.

Резиденције су добијале више од милион долара годишње од владе за запошљавање и одржавање – што је Александар рекао да није довољно.

Краљевски састанак Хантера Бајдена одржан је 3. новембра 2015. и трајао је 30 минута, према запису у његовом календару. Ерик Шверин, Хантеров дугогодишњи пословни партнер и предсједник његове инвестиционе компаније Росемонт Сенека, такође је био на позиву.

Е-поруке са хард диска сугеришу да су се пословни апетити Хантера Бајдена проширили и на Србију. Амбасадор земље у САД, Владимир Петровић, појављује се на листи контаката Хантера Бајдена – а чини се да су и пријатељи.

- Радујемо се што ћете посјетити Србију када вам одговара- послао је е-поруку Петровић Хантеру Бајдену прије планираног путовања тамо у мају 2010. године.

- Имао сам прелиминарне разговоре са неким пословним људима у Србији и мислим да ћете наћи неке прилике када отпутујете тамо. Обавијестите ме да ли могу да пружим неке додатне информације прије вашег путовања у Београд- казао је он.

Марк Дојл, национални финансијски директор Бајденове неуспјешне предсједничке кандидатуре 2008. послали су Хантеру Бајдену е-пошту у априлу 2010. о плановима да га повежу са „појединацима са високим нето вриједностима“ у Србији.

Петровић „жели да почне да припрема цио дан за вас са (предсједником Србије Борисом) Тадићем и потенцијалним инвеститорима“, написао је Дојл, додајући у наставку да је „Владимир осјећао да су веома вољни да вам помогну у јачању фонда.”

Када се Петровић повукао из спољне службе своје земље, послао је е-маил Хантеру Бајдену да га обавијести да ће сада бити доступан у лобистичкој фирми Roberti White (сада Роберти Глобал).

Чланови краљевске породице су били захвални на помоћи Хантера Бајдена.

- Жељели бисмо да вам се много захвалимо за данас. Било ми је велико задовољство упознати вас. Катарина и ја смо вам веома захвални што сте били тако добри према нама и што сте имали толико разумијевања- рекао је Александар Хантеру Бајдену у е-поруци истог дана – подијеливши слику краљевског пара из 2009. са тадашњим потпредсједником Бајденом и другим предсједником Џил Бајден.

Принц Александар је рекао да није платио Хантеру Бајдену или његовим пословним сарадницима и да то није од њега тражено.

Његово височанство је потврдило да га је са Хантером Бајденом упознала Сели Пејнтер, суоснивач лобистичке продавнице DC Blue Star Strategies. Фирма је преузела контроверзну украјинску енергетску компанију Burismu као клијента 2015. године и наводно је под истрагом Министарства правде због потенцијалног незаконитог лобирања у име компаније. У то вријеме Хантер Бајден је био у Бурисмином одбору и зарађивао је 83.000 долара мјесечно.

Пејнтер није одговорила на захтjев за коментар.

Чланови краљевске породице су познати у добротворним и филантропским круговима у Сједињеним Државама, а најраније везе између њих и Хантера Бајдена је позивница коју је Хантер добио на „гала маскенбал“ 2011. године, који је организовала Катаринина непрофитна организација Лајфлајн Њујорк.

Организација се фокусира на пружање медицинске помоћи и исхране онима у Србији.

Многи Срби и даље гаје лоша осећања према америчком предсједнику Џоу Бајдену због његове улоге ватреног присталице кампање бомбардовања Србије у пролеће 1999. године.

- Ја сам патриота који је дубоко разочаран што ће имати посла са Бајденом- рекао је пријатељ краљевске породице за The Post  додајући да је просјачење Бајдена за готовину “бодеж кроз српско срце”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:58