/ - YOUTUBE ILUSTRACIJA
23/02/2022 u 09:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Казахстан планира развој нуклеарне енергије

Јаслан Касенов, шеф Одјела за нуклеарну енергију и индустрију први Министарству енергетике Казахстана, навео је у саопштењу да су предузети потребни кораци

У Казахстану су покренута истраживања за развој нуклеарне енергије у земљи, која је на првом мјесту у свијету по производњи сировог уранијума.

Јаслан Касенов, шеф Одјела за нуклеарну енергију и индустрију први Министарству енергетике Казахстана, навео је у саопштењу да су предузети потребни кораци за развој нуклеарне енергије у тој земљи.

- Казахстан проводи истраживања о развоју нуклеарне енергије, узимајући у обзир природне и климатске услове и њихов утицај на животну средину - рекао је Касенов, преноси Аваз.

Истакао је да шест глобалних компанија, добављача реактора, наставља да активно ради на тестирању својих технологија у овој области.

Додао је да се испитивања врше у складу са критеријима сигурности, референцама реактора, капацитетом и трошковима нуклеарних електрана.

Подсјетио је такође да је Казахстан на првом мјесту у свијету по производњи сировог уранијума.

- Имамо све могућности да развијамо нуклеарну енергију у земљи. Поред сопствене производње нуклеарног горива, имамо приступ услугама обогаћивања изотопа уранијума - навео је Касенов.

Истичући да у свијету и региону постоји енергетска криза, Касенов је казао да тренутно нуклеарне електране раде у 31 држави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:29