Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
06/04/2023 u 14:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kenedi se kandiduje za predsjednika SAD

Zvaničnik kampanje Kenedija, advokata za zaštitu životne sredine, Džon Salivan, potvrdio je podnošenje dokumentacije, prenio je BBC

Robert F. Kenedi Mlađi podnio je izbornu dokumentaciju kako bi se kandidovao za predsjednika SAD 2024. kao predstavnik Demokrata.

Ovaj 69-godišnjak je sin Roberta F. Kenedija, bivšeg državnog tužioca, senatora i potencijalnog predsjedničkog kandidata na izborima 1968. godine, kojeg je ubio Sirhan Sirhan prije završetka izbora kandidata demokrata.

Stric Roberta F. Kenedija Mlađeg je Džon Ficdžerald Kenedi, 35. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, koji je ubijen 22. novembra 1963. godine u Dalasu, tokom svog predsjedničkog mandata.

Zvaničnik kampanje Kenedija, advokata za zaštitu životne sredine, Džon Salivan, potvrdio je podnošenje dokumentacije, prenio je BBC.

Robert Kenedi Mlađi namjerava da bude izazivač Džozefa Bajdena u trci za predsjedničku kandidaturu demokrata, pa je tako drugi mogući kandidat te partije, poslije Marijane Vilijamson, koja je do sada jedina proglasila kandidaturu, prenijeli su američki mediji.

Robert F. Kenedi Mlađi radio je kao državni tužilac i advokat. Poznat je kao advokat koji se bori i zalaže za očuvanje prirode, naročito rijeka, kao i ugroženih i siromašnih ljudi i manjina, naročito američkih starosjedelaca.

Kenedi je otvoreni antivakser. Instagram je uklonio njegov nalog 2021. godine zbog, kako su naveli iz ove društvene mreže, "stalnog dijeljenja netačnih tvrdnji".

I demokratske i republikanske stranke održavaju svoja "nadmetanja", koja se nazivaju predizbor, kako bi izabrali svog predsjedničkog kandidata. Kenedi će biti autsajder u trci za demokratsku nominaciju.

Američki predsednik Džozef Bajden nagovijestio je da će se kandidovati za reizbor, iako još nije zvanično proglasio svoju kandidaturu.

Kenedi ima poremećaj glasa, spazmodičnu disfoniju. Oženjen je glumicom Šeril Hajns i živi u Los Anđelesu u Kaliforniji, prenosi N1. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:59