Кијев / - Википедија
17/01/2022 u 08:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Киjев оптужуjе Русиjу за саjбер напад: Имамо доказе

На мети напада коjи jе изведен у ноћи између петка и суботе било jе неколико саjтова украjинских министарстава коjи су сатима били недоступни

Украjина jе у недјељу обjавила да има "доказе" о умијешаности Русиjе у саjбер напад великих размјера на неколико владиних страница.

"Сви докази до данас упућуjу на то да Русиjа стоjи иза напада", наводи се у саопштењу украjинског министарства за дигиталну трансформациjу.

На мети напада коjи jе изведен у ноћи између петка и суботе било jе неколико саjтова украjинских министарстава коjи су сатима били недоступни.

Та саботажа jе, како наводи министарство, "облик хибридног рата коjи Русиjа води против Украjине од 2014. године", када jе Москва анектирала Крим, након чега jе кренуо сукоб коjи jош траjе између снага Киjева и проруских сепаратиста на истоку земље са више од 13.000 мртвих.

Циљ jе "не само застрашити друштво" него и "дестабилизовати ситуациjу у Украjини нарушавањем повјерења Украjинаца у власт" путем "лажних информациjа о осјетљивости државних информационих система", наводи министарство.

Преговори коjе jе Русиjа водила са Западом ове седмице нису смирили напетости.

"Генерално гледано, можемо рећи да смо остали на потпуно различитим стаjалиштима", рекао jе Си-Ен-Ен портпарол Кремља Дмитриj Песков.

Москва демантуjе, САД нервозне

Песков jе одбацио било какву умијешаност Москве у саjвер нападе. Амерички информатички див Микрософт упозорио jе у недјељу да jе таj велики напад могао да онеспособи цјелокупну информациону структуру украjинске владе. Из Маjкрософта нису могли да идентификуjу поријекло напада.

"Такав тип напада део jе руске доктрине (...) дестабилизовати своjе геополитичке неприjатеље", сматра Рик Холанд, потпредсједник Америчког друштва за саjбер безбједност Дигитал Схадоwс.

Киjев и негови западни савезници оптужуjу Москву да планира инвазиjу на Украjину, а неки аналитичари вјеруjу да би упаду у земљу могла да претходи саботажа информационих мрежа ради дестабилизациjе власти.

Повратак Порошенка

У тако нестабилним приликама повратак бившег украjинског предсједника Петра Порошенка (2014-2019) након вишемјесечног одсуства, коjи jе планиран за данас, могао би да потпири политичку кризу.

Киjев оптужуjе Порошенка, главног супарника садашњег предсједника Володимира Зеленског, за "велеиздаjу" због трговања с проруским сепаратистима на истоку земље.

Порошенко jе изjавио да се враћа у Украjину да би се борио против политички мотивисаних оптужби за издаjу.

"Вратићу се у Украjину да се борим за Украjину", рекао jе он медиjима уочи поласка за Киjев и додао да вјеруjе да jе борба против оптужби дио његове одбране националног jединства.

На новинарско питање да ли очекуjе да ће бити ухапшен по повратку кући, одговорио jе: Дефинитивно не.

Курир.рс

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:33