Unsplash: Sylwia Bartyzel Ukrajina, zastava, ilustracija / - UNSPLASH: SYLWIA BARTYZEL UKRAJINA, ZASTAVA, ILUSTRACIJA
17/05/2023 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kijev poručio kineskom izaslaniku da ne pristaje na ustupanje teritorija Rusiji

Kina se suzdržala od osude Moskve i ne govori o „invaziji“, što je prouzrokovalo kritike evropskih zemalja i SAD, koji dovode u pitanje vjerodostojnost Kine kao potencijalnog posrednika između zaraćenih strana

Ukrajinski ministar spoljnih poslova rekao je kineskom izaslaniku na razgovorima u Kijevu u sredu da Ukrajina neće prihvatiti nikakve predloge za okončanje rata s Rusijom, koji bi uključivali gubitak teritorija ili zamrzavanje sukoba.

Li Hui, posebni kineski predstavnik za evroazijska pitanja i bivši ambasador u Rusiji, posjetio je Ukrajinu u utorak i srijedu i sastao se sa ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

To je prva posjeta Kijevu visokog izaslanika Kine, koja ima sve jače veze s Moskvom od početka invazije Rusije na Ukrajinu u februaru 2022.

„Kuleba je posebnog izaslanika kineske vlade detaljno obavjestio o načelima obnove održivog i pravednog mira, zasnovanog na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, saopštilo je ministarstvo.

Istaknuto je da Ukrajina nije prihvatila nikakve predloge koji uključuju gubitak teritorija ili zamrzavanje sukoba, navodi se u saopštenju.

Očekuje se da će kineski izaslanik razgovarati i sa zvaničnicima u Rusiji, Poljskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Kina se suzdržala od osude Moskve i ne govori o „invaziji“, što je prouzrokovalo kritike evropskih zemalja i SAD, koji dovode u pitanje vjerodostojnost Kine kao potencijalnog posrednika između zaraćenih strana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 14:13