/ -FOTO: ILUSTRACIJA
02/07/2022 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kijev prisvojio rusku supu: Boršč na listi ukrajinskog kulturnog nasleđa

Unesko je naveo da bi odluka da prizna tradiciju kao ugroženu mogla da pomogne da se skrene pažnja i podstakne međunarodna saradnja na njenom očuvanju

Ukrajina je pobijedila u dugogodišnjem kulinarskom sporu sa Rusijom, pošto je ukrajinski boršč - specifična crvena supa od povrća, stavljena na UNESKO listu nematerijalnog kulturnog nasleđa kojem je potrebna hitna zaštita.

Unesko je saopštio da je ukrajinskoj supi potrebna hitna zaštita zbog rizika koji napad Rusije predstavlja za status boršča kao elementa ukrajinske kulturne baštine.

- Bilo kao dio svadbenog obroka, na kulinarskim takmičenjima ili kao turistička ponuda, boršč se smatra dijelom tkiva ukrajinskog društva, kulturnog nasleđa, identiteta i tradicije- naveli su iz UNESKO-a. 

Ipak, opisali su boršč kao nacionalno jelo koje se pravi i konzumira i u nekoliko zemalja regiona, navodeći da odluka ne podrazumijeva isključivost, niti vlasništvo nad nasleđem o kojem je riječ.

Tijelo Ujedinjenih nacija je pojasnilo da je o prijavi odlučivano po ubrzom postupku jer je, kako kažu, postalo očigledno da raseljavanje izazvano ratom u Ukrajini ugrožava održivost ukrajinske tradicije.

Unesko je naveo da bi odluka da prizna tradiciju kao ugroženu mogla da pomogne da se skrene pažnja i podstakne međunarodna saradnja na njenom očuvanju.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Кijev da pokušava da prisvoji supu i neopravdano je pripiše samo jednoj naciji.

- Ovo je ksenofobija. Da bih svijetu dala kulinarski primjer savremenog kijevskog nacionalizma, navešću činjenicu - humus i pilav su priznata kao nacionalna jela nekoliko nacija, ali kako razumijem, sve je podložno ukrajinizaciji- napisala je Zaharova na Telegramu.

Spor oko boršča javno je eskalirao 2019. godine kada je ukrajinski kuvar Jevgen Кlopotenko, uznemiren zbog brojnih restorana širom svijeta koji boršč nazivaju ruskom supom, pokrenuo kampanju da Unesko zvanično prizna vezu Ukrajine sa ovim jelom.

Кlopotenko i drugi ukrajinski kuvari počeli su da prikupljaju stotine stranica dokaza kako bi potvrdili svoju tvrdnju, dok Rusi smatraju da je boršč nacionalna hrana mnogih zemalja, uključujući Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu, Poljsku, Rumuniju, Moldaviju i Litvaniju.

Boršč je supa od povrća i goveđeg ili svinjskog mesa. Obično paradajz ili cvekla daju boršču karakterističnu crvenu boju. Postoji mnogo vrsta boršča u zavisnosti od regiona, pa i onih bez cvekle.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 14:43