/ -FOTO: KOREAN CENTRAL NEWS AGENCY
17/03/2023 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kim Džong Un: Ispalili smo balističku raketu kako bismo utjerali strah u kosti

Lider Sjeverne Koreje nadgledao probno ispaljivanje rakete "hvasong-17"

Sjeverna Koreja saopštila je da je ispalila interkontinentalnu balističku raketu da bi, kako je navela, utjerala strah u kosti neprijateljima.

Raketa je lansirana u četvrtak ujutro, nekoliko sati prije nego što se južnokorejski predsjednik Jun Suk Jeol sastao sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na samitu koji je djelimično imao za cilj obnovu bezbjednosnih veza između američkih saveznika suočenih sa sjevernokorejskim nuklearnim prijetnjama.

Sjevernokorejska zvanična novinska agencija saopštila je da je predsjednik Kim Džong Un nadgledao probno ispaljivanje rakete "hvasong-17" i naglasio cilj da se unese strah u kosti neprijateljima zbog, kako je rekao, otvorenog neprijateljstva koje su prema Sjevernoj Koreji pokazale zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje.

Raketa je lansirana pod velikim uglom da bi se izbjegla teritorija suseda Sjeverne Koreje, a projektil je dostigao maksimalnu visinu od 6.045 kilometara i prešao 1.000 kilometara prije nego što je pao u vode kod istočne obale zemlje, saopštila je KCNA.

Sjeverna Koreja je pojačala svoj odgovor na američko-južnokorejske vojne vežbe koje su najveće ove vrste poslednjih godina, tako što je ispalila četiri rakete za otprilike nedelju dana.

Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena želi bolje veze između Južne Koreje i Japana, koje su opadale zbog istorijskih pitanja poslednjih godina, jer se zalaže za jačanje mreže svojih saveznika u Aziji da bi se suprotstavila severnokorejskoj nuklearnoj prijetnji i rastućem uticaju Kine, navodi američka agencija.

Osim kombinovanih vežbi koje su počele u ponedeljak i traju do 23. marta, SAD i Južna Koreja takođe učestvuju u podmorničkim vježbama, koje su počele u srijedu, zajedno sa Japanom, Kanadom i Indijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:06