/ PHOTO BY ALEXANDER MILS ON UNSPLASH
30/01/2023 u 23:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina će podstaći ekonomski oporavak

Poduzeće se osnovni koraci kako bi se osiguralo efikasno sprovođenje paketa mjera za stabilizaciju ekonomije i propratnih mjera

Kina će konsolidovati i proširiti zamah svog ekonomskog oporavka, ubrzati oporavak potrošnje i stabilizovati spoljnu trgovinu i ulaganja, prema odlukama donesenim na sastanku Državnog savjeta kojim je predsjedao premijer Li Keqiang.

Konstatujući kontinuirani trend ekonomskog oporavka, na sastanku je naglašena potreba sprovođenja odluka Centralne ekonomske radne konferencije i usmjerenosti na osiguranje stabilnosti rasta, zaposlenosti i cijena, kako bi se ekonomski učinak održao u odgovarajućem rasponu, objavio je Kineski međunarodni radio.

Poduzeće se osnovni koraci kako bi se osiguralo efikasno sprovođenje paketa mjera za stabilizaciju ekonomije i propratnih mjera, prenosi SEEbiz.

Ključni projekti te nadogradnje i obnove opreme podržani instrumentima fiskalne i finansijske politike biće poboljšani kako bi se postigla veća fizička dobit.

Efikasno će se sprovoditi mjere produženja trajanja olakšica poreza na dodatu vrijednost (PDV) za male poreske obveznike i uključivih kredita mikro i malim preduzetnicima.

Na sastanku je istaknuta potreba brzog ponovnog pokretanja poslovanja i proizvodnje nakon Proljećnih praznika te osiguravanja dobrih uslova za radnike migrante po povratku na posao ili pri dobijanju novih poslova.

Uočavajući hitan izazov slabe potražnje, sastanak je pozvao na pravovremene mjere za napredvanje ranog oporavka potrošnje kao glavne ekonomske snage potrošnje, stalno poboljšanje otvaranja te stabilizaciju i poboljšanje vanjske politike i ulaganja.

Dodatno će se podsticati potrošnja, u potpunosti će se sprovoditi politika potpore preduzetnicima koji pružaju usluge potrošačima i samozaposlenim osobama te podsticanje kupovine automobila i drugih skupocjenih stvari.

Pokrenuće se razne aktivnosti kako bi se podstakla potrošnja i olakšao rani oporavak uslužnih djelatnosti koje se temelje na kontaktima.

Potrošački krediti će se povećavati prema potrebi.

Koristiće se skup alata politike, slijedeći pristup specifičan za grad, kako bi se zadovoljile osnovne potrebe ljudi i potreba za poboljšanim stambenim usloviima te osigurala isporuka unaprijed prodatih domova.

Politike koje se odnose na izvozne rabate, kreditne zajmove i kreditno osiguranje biće ozbiljno primijenjene, a kurs RMB će se održavati stabilnim na prilagodljivom, uravnoteženom nivou.

Preduzeća će dobiti potporu u daljem istraživanju tržišnih prilika tako što će u potpunosti iskoristiti Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP).

I dalje će se podsticati razvoj spoljne elektroničke trgovine i skladišta u inostranstvu, unaprijediti spoljnotrgovinska konkurentnost, a prema potrebi proširiti uvoz.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:26