Sa sastanka delegacija Kine, Japana i Južne Koreje / - MEDIA BIRO
27/11/2023 u 13:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina, Japan i Južna Koreja postigli dogovor o stvaranju uslova za sastanak lidera

Vang je pozvao tri zemlje da urade više da igraju aktivnu ulogu u promovisanju regionalnog i globalnog razvoja, s obzirom na ubrzane promjene do sada neviđene u jednom vijeku i spor ekonomski oporavak

Kina, Japan i Republika Koreja (ROK) složili su se u nedjelju da stvore uslove za sastanak lidera u trenutku kada su se ministri inostranih poslova susjeda sastali u lučkom korejskom gradu Busanu.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (KMG), kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je da trilateralna saradnja ima "čvrst temelj, robusnu potražnju, ogroman potencijal i široke izglede", tokom govora na 10. Trilateralnom sastanku ministara spoljnih poslova.

Vang je pozvao tri zemlje da urade više da igraju aktivnu ulogu u promovisanju regionalnog i globalnog razvoja, s obzirom na ubrzane promjene do sada neviđene u jednom vijeku i spor ekonomski oporavak.

"Kina će nastaviti da se pridržava osnovne politike svoje diplomatije u susjedstvu, da sprovodi prijateljstvo i partnerstvo sa svojim susjedima i radi sa ROK-om i Japanom kako bi pogurala saradnju tri zemlje na pravi put i učinila je zdravom, stabilnom i održivom za novi doprinos miru i prosperitetu regiona i svijeta", rekao je.

Vang je naglasio značaj međusobnog poštovanja razvojnog puta i suštinskih interesa, pravilnog rješavanja osjetljivih pitanja i održavanja čvrstih bilateralnih odnosa kako bi se postavio čvrst temelj za sveobuhvatan nastavak i dugoročni stabilan razvoj trilateralne saradnje.

- Tri zemlje bi trebalo da ponovo pokrenu pregovore o sporazumu Kine i Japana i J. Koreje o slobodnoj trgovini kako bi se održao zamah regionalne ekonomske integracije. Kina, Japan i ROK treba da ojačaju saradnju na najsavremenijim naučnim i tehnološkim poljima, kao što su veliki podaci, blockchain i vještačka inteligencija i da rade jedni sa drugima na održavanju stabilnosti industrijskih i lanaca snabdevanja - izjavio je Vang.

Pozvao je tri zemlje da, pored ostalih, prošire razmjenu ljudi i ubrzaju saradnju na polju suočavanja sa ostarjelim stanovništvom i klimatskim promjenama.

Prema riječima ministara inostranih poslova J. Koreje i Japana, tri zemlje bi trebalo da pojačaju komunikaciju i razmjenu, promovišu saradnju na raznim poljima i donesu vidljivije rezultate svojim narodima.

- Tri zemlje mogu da sprovedu suštinsku i buduću saradnju na polju ekonomije, trgovine, nauke i tehnologije, digitalne transformacije, kulturne razmjene, zaštite životne sredine, starenja i drugih oblasti - saopštili su ministar inostranih poslova J. Koreje Park Đin i japanski ministar inostranih poslova Joko Kamikava.

Trojica ministara inostranih poslova složili su se da saradnja između Kine, Japana i J. Koreje može da ide dalje od sjeveroistočne Azije i igra pozitivnu ulogu u miru i prosperitetu regiona i svijeta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. februar 2024 16:58