Ilustracija / Shutterstock
30/05/2023 u 06:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina lansirala svemirski brod Šendžou-16 sa ljudskom posadom

Prema kineskoj Kancelariji za program letenja sa posadom, lansiranje je proglašeno uspješnim

Lansiranje kineske svemirske letjelice sa ljudskom posadom Šendžou-16 obavljeno je na kosmodromu Jiukuan u provinciji Gansu, javlja dopisnik RIA Novosti sa lica mjesta.

„Ona će isporučiti tročlanu posadu na orbitalnu stanicu Tiangong“, rekao je on.

Lansirna raketa Long MarcH 2F poletjela je po planu u 9:31 po pekinškom vremenu.

Prema kineskoj Kancelariji za program letenja sa posadom, lansiranje je proglašeno uspješnim.

Đing Hajpeng je postavljen za komandanta Šendžou-16, njegovog četvrtog leta u karijeri, čime je postao rekorder po broju učešća u misijama sa posadom. U posadi su takođe bili astronaut 4. klase PLA Žu Jangžu, koji će služiti kao inženjer leta, i specijalista za nosivost, profesor Univerziteta BeiHang Gui Haichao, koji će biti prvi civilni astronaut u Kini koji je otišao u svemir. Posljednja dva lete prvi put.

Nakon što svemirski brod s ljudskom posadom stigne na stanicu, dogodiće se druga rotacija posada u orbiti u istoriji kineske orbitalne stanice: posada Šendžou-15 će otići na Zemlju nakon šestomjesečne misije, a posada Šendžou-16 ostaće da radi u stanici oko pet mjeseci.

U orbiti su sada komandant Šendžou-15 Fei Junlong, kome je let bio drugi u karijeri, kao i Deng Ćingming i Džang Lu. Ranije je objavljeno da će se njihova posada vratiti na Zemlju u junu.

Kina je počela izgradnju nacionalne orbitalne stanice Tiangong 29. aprila 2021. godine, kada je glavni modul Tianhe uspješno lansiran u orbitu, montaža osnovne konfiguracije stanice završena je 3. novembra 2022. godine. Osnovna konfiguracija stanice u obliku slova Tiangong sada se sastoji od glavnog odjeljka Tianhea i dva laboratorijska modula koji su spojeni sa njim, Ventian i Mengtian, tri objekta zajedno su teška oko 69 tona.

Ukupan stambeni prostor stanice dostiže oko 110 kubnih metara, može da primi tri kosmonauta istovremeno ili šest ljudi tokom smjene posade. Projektovani operativni resurs stanice je projektovan za 15 godina - do 2038. godine. Pored toga, krajem 2023. godine planirano je pokretanje autonomnog astrofizičkog modula Ksuntian sa optičkim teleskopom, koji može periodično da pristane sa stanicom radi održavanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:33