/ - FOTO: UNSPLASH - ALEJANDRO LUENGO AVAILABLE FOR HIRE - KINA, ZASTAVA
13/06/2024 u 12:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kina najavila zaštitu interesa kompanija zbog dodatne carine EU na električna vozila

Kina je veoma zabrinuta najavom Evropske unije da će uvesti kompenzacione carine na kineska električna vozila, te će preduzeti sve neophodne mjere da odlučno odbrani legitimna prava i interese kineskih kompanija, izjavio je portparol Ministarstva trgovine Kine.

- Kina apeluje na EU da odmah ispravi svoje pogrešne prakse, efikasno primjeni važan konsenzus postignut na nedavnom trojnom sastanku između Kine, francuskih i lidera i EU i da pravilno reši ekonomske i trgovinske nesuglasice kroz dijalog i konsultacije -  istakao je portparol, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Odluke EU, ukazao je on, nemaju činjeničnu i pravnu osnovu i naveo da je riječ o čistom protekcionističkom činu koji stvara i eskalira trgovinska trenja i zapravo „podriva fer konkurenciju“ u ime „održavanja fer konkurencije“, prenosi N1.rs.

- Evropska komisija jednom rukom drži zastavu zelenog razvoja, a drugom drži štap ‘protekcionizma’, politizujući ekonomska i trgovinska pitanja i koristeći ih kao oružje. To nije u skladu sa duhom konsenzusa između kineskih i evropskih lidera o jačanju saradnje, negativno će uticati na atmosferu bilateralne ekonomske i trgovinske saradnje Kine i EU i ne doprinosi interesima potrošača u EU -  dodao je.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. jul 2024 12:35