/ - SHUTTERSTOCK
31/03/2023 u 21:25 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina napala Ursulu fon der Lajen: "Govor mješavina netačnih interpretacija kineske politike"

Fon der Lajen je prvi put nagovijestila da bi Evropska unija mogla da stavi tačku na dugogodišnje napore da se sklopi veliki trgovinski sporazum sa Kinom

Ambasador Kine u Evropskoj uniji Fu Kong oštro je reagovao na govor predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koja je pozvala Evropu da bude hrabrija u odnosima sa Kinom, jer ona “postaje sve represivnije kod kuće i sve samopuzdanija u inostranstvu”, javljaju agencije prenose mediji.

On je ocijenio da je taj govor bio mješavina pogrešnih tumačenja i netačnih interpretacija kineske politike i kineskih stavova, prenosi Politiko.

-Ko god da je pisao taj govor za predsjednicu Fon der Lajen, zapravo ne razumije Kinu ili namjerno iskrivljuje kineske stavove- rekao je Fu.

Fon der Lajen je prvi put nagovijestila da bi Evropska unija mogla da stavi tačku na dugogodišnje napore da se sklopi veliki trgovinski sporazum sa Kinom.

Sveobuhvatni sporazum o investicijama je sklopljen 2020. godine, ali ga je Evropski parlament zaustavio nakon što su neki poslanici bili pogođeni sankcijama Pekinga.

-Moramo da priznamo da su se svijet i Kina promijenili u posljednje tri godine i zbog toga moramo ponovo da procijenimo taj sporazum u svijetlu naše šire kineske strategije-kazala je Fon der Lajen.

Na taj govor je reagovao i generalni direktor za evropske poslove u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova Vang Lutong, koji je upozorio Evropsku uniju da igra “opasnu igru”.

-EU u posljednje vrijeme mnogo govori o smanjenju rizika. Ako postoji bilo kakav rizik, to je rizik povezivanja trgovine sa ideologijom i nacionalnom bezbjednošću i rizik od stvaranja blokovske konfrontacije- napisao je Vang na Tviteru.

Fon der Lajen će sljedeće nedjelje sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom otputovati u Peking, gdje će se, kako se očekuje, sastati sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

-Nadamo se da će njih dvoje tokom posjete Pekingu i u dijalogu sa kineskim liderima moći bolje da razumiju Kinu- rekao je Fu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:27