/ - PHOTO BY MARGOT RICHARD ON UNSPLASH
28/12/2022 u 23:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina napravila najveći zeleni energetski koridor

Sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 16 miliona kilovata, Baihetan je drugi nakon projekta brane Tri klisure u centralnoj kineskoj provinciji Hubej

Kina je napravila najveći koridor čiste energije u svijetu. Na taj način smanjena je potrošnja uglja za 90 miliona tona i emisiju ugljenika za 248 miliona tona, prenosi N1.

Hidroelektrana Baihetan, druga po veličini na palneti  po ukupnom instaliranom kapacitetu, počela je u potpunosti da radi u gornjem djelu rijeke Jangce na jugozapadu Kine.

Njegov rad označio je završetak najvećeg koridora čiste energije na svijetu, gdje šest mega hidroelektrana na Jangceu radi na prenosu električne energije sa zapada bogatog resursima do regiona koji troše energiju na istoku.

Puni rad Baihetana došao  je nakon što je poslednja od 16 hidrogeneracionih jedinica završila 72-časovni probni rad u utorak ujutro. Sa ukupnim instalisanim kapacitetom od 16 miliona kilovata, Baihetan je drugi nakon projekta brane Tri klisure u centralnoj kineskoj provinciji Hubej.

Očekuje se da će šest hidroelektrana na rijeci Jangce, kojima sve upravlja korporacija, proizvoditi 300 milijardi kilovat-sati električne energije svake godine, smanjujući potrošnju uglja za 90 miliona tona i emisiju ugljenika za 248 miliona tona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:57