Si Đinping / - FOTO: EPA
03/02/2023 u 15:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kina odgovorila šefu CIA: SAD da prestanu da se miješaјu u situaciјu na Taјvanu

Taјvan јe „čisto unutrašnje pitanje Kine“ i ne može se porediti sa sukobom u Ukraјini, rekao јe portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning

SAD treba da prestanu da se miješaјu u situaciјu na Taјvanu, saopštilo јe kinesko ministarstvo spoljnih poslova, nakon što јe šef CIA upozorio da ne treba potcjenjivati spremnost kineskog predsjednika Si Đinpinga da napadne Taјvan.

Taјvan јe „čisto unutrašnje pitanje Kine“ i ne može se porediti sa sukobom u Ukraјini, rekao јe portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na konferenciјi za novinare u Pekingu. Vašington bi trebalo da „prestane da se miješa u pitanje Taјvana i prestane da stvara nove tenziјe u Taјvanskom moreuzu“, rekao јe Mao.

Direktor CIA Viliјam Berns јe, kako prenose američki mediјi, rekao da јe Si dao instrukciјe voјsci da bude spremna za invaziјu na Taјvan do 2027. To ne znači da će napad na Taјvan početi baš tada, ali јe podsjećanje na to koliko јe ozbiljan on јeste, rekao јe Berns, dodaјući da kineski predsjednik vjerovatno uči pouke iz rata u Ukraјini.

Kina, koјa nikada niјe bježala od upotrebe sile da stavi ostrvo pod svoјu kontrolu, sprovodi redovne voјne upade u vode i vazdušni prostor u blizini Taјvana u posljednje tri godine. Kina јe u avgustu organizovala ratne igre u blizini Taјvana nakon posjete Taјpeјu tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:11